miercuri, 10 martie 2010

Analiza testosteronului



Testul pentru testosteron este efectuat pentru stabilirea concentratiei acestui hormon barbatesc (androgen) in sange. Rolul acestui hormon in organism este de a stabili functionarea trasaturilor si caracterului sexual. Cea mai mare parte a testosteronului este produsa la nivelul testiculelor intr-un organism barbatesc, si la nivelul ovarelor intr-un organism femeiesc. Atat la barbati cat si la femei, testosteronul este produs in cantitati mai mici si de catre glandeloe suprarenale.

Concentratia testosteronului in organism este controlata la nivelul glandei pituitare. Astfel ca, in momentul in care nivelul testosteronului scade, glanda pituitara elibereaza in organism un hormon, numit hormonul luteinizant (LH), care are capacitatea de a stimula producerea testosteronului la nivelul testiculelor.

In mod normal, la baietii inainte de pubertate nivelul testosteronului este scazut, urmand ca acesta sa creasca in timpul acestei perioade. Acest lucru duce la ingrosarea vocii, tonifierea si dezvoltarea muschilor, producera spermei, si aparitia pilozitatii la nivelu fetei si al corpului.

La femei, nivelul normal al testosteronului este cu mult mai redus decat la barbati. Cu toate acestea rolul acestui homon este definitoriu atat pentru barbati cat si pentru femei, influentand creierul, masa musculara si osoasa, dispunerea grasimilor in organism, sistemul vascular, nivelul de energie al fiecarui individ, tesuturile genitale si functiile sexuale.

Cea mai mare parte a cantitatii de testosteron din sange se regaseste in combinatie cu o proteina numita globulina de legare a hormonilor.

De ce se face testul?

Testul pentru stabilirea nivelului de testosteron este efetuat pentru:
- stabilirea cauzelor infertilitatii la barbati (acest lucru se poate datora nivelului scazut de testosteron);
- stabilirea cauzelor disfunctiilor erectile;
- stabilirea semnelor pubertatii precoce in cazul baietilor cu varste mai mici de 10 ani (acest lucru se poate datora nivelului ridicat de testosteron);
- scaderea apetitului sexual la femei (acest lucru se poate datora nivelului scazut de testosteron din organism);
- stabilirea cauzelor dezvoltarii caracterelor barbatesti la femei, precum hirsutism (cresterea parului pe fata si corp), sau ingrosarea vocii;
- stabilirea cauzelor neregularitatii ciclului menstrual la femei;
- evaluarea eficientei pentru scaderea nivelului de testosteron in cazul barbatilor cu un stadiu avansat de cancer al prostatei;
- stabilirea cauzelor aparitiei osteoporzei la barbati.

Parametrii normali ai nivelului de testosteron au fost stabiliti dupa cum urmeaza:

Testosteron total la barbati:
- 7 luni-9 ani: >30 nanomoli per litru (nmol/L);
- 10-13 ani: 0.04-21.48 nmol/L;
- 14-15 ani: 3.47-18.74 nmol/L;
- 16-19 ani: 6.94-33.66 nmol/L;
- 20-39 ani: 9.00-37.48 nmol/L;
- 40-59 ani: 12.15-30.88 nmol/L;
- peste 60 ani: 12.15-24.98 nmol/L.

Testosteron total la femei:
- din prima luna de viata pana la pubertate: > de 0.35 nmol/L;
- 7-9 ani: 0.04-0.42 nmol/L;
- 10-13 ani: 0.07-1.84 nmol/L;
- 14-17 ani: 0.28-1.84 nmol/L;
- perioada premenopauzei: 0.35-2.43 nmol/L;
- perioada postmenopauzei: 0.35-2.43 nmol/L.

Daca rezultatele indica valori mai mari decat media normala acest lucru poate fi datorat cancerului la testicule sau glandele suprarenale, pubertate precoce, tumoare la testicule, sau anomalii ale glandelor suprarenale (la barbati si baieti), sau cancer al ovarelor si glandelor suprarenale si sindromul ovarului polichistic (SOP).

Daca dimpotriva rezultatele testului releva valori mai mici ale nivelului de testosteron, acest lucru de poate datora unor probleme ale testiculelor (dezvoltarea necorespunzatoare, leziuni, sau lipsa acestora), tratamentelor pe baza de estrogen (hormon feminin), probleme ale glandei pituitare, boli cronice de lunga durata, anumite boli ereditare (sindromul Klinefelter sau sindromul Down), ciroza, tratamentrul pentru cancer al prostatei, sau dependenta de alcool. La femei, nivelul scazut de testosteron poate fi cauzat de activitatea scazuta a glandei pituitare, boala Addison, pierderea functiilor ovariene in urma unor boli sau interventii chirurgicale, sau datorita unor medicamente precum corticosteroizi si estrogen.

Ce poate afecta testul?

Rezultatele testului pentru stabilirea nivelului de testosteron din sange pot fi influentate de:
- medicamente precum estrogen, testosteron, corticosteriozi, digoxin, spironolactona, si barbiturati;
- hipertiroidism (aceasta boala poate sa duca la cresterea nivelului de globulina de legare a hormonilor);
- hipotiroidism (aceasta boala poate sa duca la scaderea nivelului de globulina de legare a hormonilor);
- tratamente pentru cancerul la prostata;
- medicamente care cresc nivelul prolactinei, asa cum sunt cele pentru atacurile de apoplexie.

3 comentarii:

Unknown spunea...

De ce in România nu se efectuează testul testosteronului pe baza de saliva si se face numai prin analiza de sânge? In SUA se face analiza la saliva(dimineața fără sa te speli pe Dinți sau sa bei ceva). As vrea sa știu daca aceasta se efectuează in România, dar pe baza de saliva. Saliva este mai concretă pentru ca nu influentează ce mănânci sau ce bei.

Unknown spunea...

Bună ziua spuneți-i va rog eu am 23 de ani și am datrecut analiza la testosteron și rezultatul e 25.3 este un rezultat bun sau nu?

Benita spunea...

Nu voi înceta niciodată să împărtășesc această mărturie pentru că acum sunt o femeie complet fericită, am suferit peste 8 ani de căsnicie când nu am putut rămâne însărcinată pentru soțul meu, apoi am început să fiu disperată din cauza presiunii mamei mele în- legea, si o prietena de-a mea m-a indrumat catre dr. Dawn acuna care a ajutat-o, i-am explicat totul Dr. Dawn acuna pe Whatsapp si mi-a promis ca ma va ajuta, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect, scrisoarea de 3 saptamani ea mi-a cerut sa merg la spital la test spre surprinderea mea, doctorul a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana, dar chiar acum am copilul meu frumos, ea a ajutat si pe 3 prietene ale mele, totul datorita doctorului Dawn acuna, contactati-o pe Whatsapp daca aveti orice dificultate va asigur un rezultat perfect,
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să atragi un nou amant.
*Dacă ai nevoie de putere spirituală.
*Dacă vrei să reziste mult în pat.
*Dacă doriți să măriți dimensiunea penisului.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.și e.t.c.
Contactați-o Whatsapp: (+2348032246310)
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )

Trimiteți un comentariu