miercuri, 10 martie 2010

Cancerul de prostata, favorizat de consumul prea mare de lapte


Un studiu realizat la Universitatea din Montreal, arata ca ar exista o legatura intre consumul ridicat de lapte si cresterea riscului aparitiei cancerului de prostata, informeaza Agerpres.
Au fost testate 200 de produse lactate in cadrul unui studiu epidemiologic efectuat de doi profesori din Canada si Italia. Concluziile sale arata ca un consum zilnic de 470 g de produse lactate ar dubla riscul aparitiei cancerului de prostata, fata de un consum de 125 g pe zi, precizeaza publicatia franceza Maxisciences.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, aproape 400 de persoane au raspuns la un chestionar asupra consumului de produse lactate. Dintre acestea, 197 sufereau de cancer de prostata. Aceasta legatura ar aparea numai la consumul de lapte. Celelalte produse lactate, ca branza, iaurturile, smantana n-ar avea acelasi efect asupra organismului.

Cercetatorii nu stiu deocamdata de ce numai laptele este implicat in dezvoltarea acestui cancer. Oamenii de stiinta sunt de parere ca grasimea animala prezenta in lapte ar putea dezactiva genele de suprimare a tumorilor canceroase. O alta supozitie ar fi ca un metabolit al vitaminei D, care ajuta la incetinirea cresterii celulelor canceroase, ar fi distrus de calciu. Nimic nu este inca sigur.
Autorii studiului precizeaza ca un "mecanism necunoscut inca ar putea rezulta din interactiunea unor compusi ai laptelui cu alte produse alimentare, care sa creasca riscul de cancer".

O scrisoare difuzata de Academia Nationala de Medicina a laudat recent binefacerile laptelui asupra organismului, scriind ca nu va lasa "sa circule afirmatii gratuite despre lapte, una din substantele esentiale pentru sanatatea noastra".
Academia recomanda asocierea calciului (1.200 - 1.500 mg/zi) cu vitamina D pentru a scadea riscul de fracturi pe termen mediu si lung. "In ceea ce priveste aparitia cancerelor, mai ales de prostata, studiile epidemiologice de care dispunem nu ne permit nicio concluzie definitiva, din cauza existentei multor factori de confuzie", spun membrii academiei.

Studiul care arata corelatia intre consumul de lapte si dezvoltarea cancerului de prostata va fi publicat la sfarsitul lui martie in jurnalul Wiley. In el se scrie ca un consum de peste 90 g de nuci pe luna scade cu 50% riscul de a dezvolta acest tip de cancer.
Sursa: Paginamedicala.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu