luni, 8 martie 2010

Mucusul (glera) cervical




Pe dura aunui cilcu menstrual exista mai multe tipuri de secretie vaginala fiziologica (normala). Mucusul cervical sufera anumite modificari sub influenta estrogenilor si progesteronului, in diferitele momente ale ciclului menstrual.

Estrogenii care sunt secretati in cantitate mai mare la inceputul ciclului menstrual (crescendo, incepand cu prima zi de sangerare), cresc cantitativ mucusul cervical .Acesta are un aspect clar, alunecos, de consistenta albusului de ou, pana cand ajunge la o secretie maxima si devine in final opac, lipicios, odata cu crestrea cantitatii de progesteron secretat de coprpul galben (dupa ovulatie).

Femeile care doresc sa ramana insarcinate, trebuie sa incerce acest lucru in asa zisele zile 'umede'. Din contra, femeile care doersc sa se fereasca de o sarcina nedorita, trebuie sa inceapa abstinenta la aparitia primei cantitati de mucus, aceasta durand pana in a 4 zi dupa ziua cu volum maxim de mucus secretat.
Ziua cea mai fertila a ciclului menstrual este ultima zi in care apare secretia mucoasa de aspect albicios.

Pentru o eficienta mai mare, ar trebui incercate cele 2 metode concomitent.
Inceputul fazei fertile se determina prin metoda calendarului si prin ziua aparitiei secretiei mucoase cervicale.
Metoda calendarului se determina prin evaluarea celui mai scurt si respectiv a celui mai lung ciclu menstrual, prima zi a fazei fertile se afla scazand 19 din cilcul cel mai lung, ultima zi a fazei fertile scazand 11 din ciclul cel mai lung.

De exemplu, daca ciclul cel mai lung dintr-un an are 30 de zile, iar cel mai scurt 26 de zile , perioada fertila este cuprinsa in intervalul 7 -19 a ciclului menstrual. Dezavantajul metodei este dupa cum ati observat destul de mare, datorita faptului ca se descrie astfel o perioada fertila destul de lunga si fara precizarea exacta a zilelor ovulatorii.

Sfarsitul fazei fertile a ciclului menstrual se poate determina prin identificarea saltului temperaturii bazale (a 3-a zi de la cresterea temperaturii bazale, masurata dimineata) sau prin ziua cu cantitatea maxima de mucus (perioada de fertilitate maxima incepand la 4 zile dupa aceasta).

Nu trebuie sa uitam ca infectiile vaginale, care apar destul de frecvent la femei (candidoza vaginala, colpita candidozica, baciloza vaginala), pot modifica caracteristicile mucusului cervical si vaginal si complica utilizarea acestor metode de urmarire a ovulatiei. In acest caz, metodele sunt ineficiente si nesigure.

http://www.copilul.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu