miercuri, 10 martie 2010

Tratamentele hormonale cresc riscul de cancer ovarian


Tratamentele hormonale, dupa menopauza, cresc substantial riscul declansarii multor boli, printre care si temutul cancer ovarian.

Cercetatorii americani arata ca si o terapie de durata scurta, mai mica de patru ani, poate creste riscul declansarii cancerului ovarian cu 30-40%, potrivit unui studiu realizat de o asociatie americana, transmite CNN.

Riscul de imbolnavire ramane ridicat chiar si dupa doi ani de la incetarea tratamentului cu estrogen, arata studiul publicat in Jurnalul Asociatiei Medicilor Americani, insa specialistii spun ca noile concluzii nu sunt chiar atat de infricosatoare pe cat par.

"Riscul de cancer ovarian este relativ redus, asa ca o crestere de 30 sau 40% a unui risc mic ramane tot mica", spune Debbie Saslow, directorul Asociatiei Americane impotriva Cancerului.

Terapiile hormonale au fost asociate si in trecut cu cresterea riscului de contractarea a diferitelor boli.

In 2002, un studiu al guvernului american a descoperit ca femeile care folosesc tratamente hormonale timp de multi ani au mai multe sanse sa faca atacuri de cord, boli de inima sau cancer la san.

De atunci, folosirea hormonilor, odata oferiti cu incredere milioanelor de femei aflate la menopauza, a scazut dramatic in Statele Unite.

Drept urmare, a scazut si rata de imbolnavire de cancer la san, cel mai probabil din cauza renuntarii la tratametele hormonale de lunga durata, cred expertii americani.

In urma acestor studii, femeile sunt sfatuite acum sa foloseasca cele mai mici doze de hormoni, pentru perioade cat mai scurte, pentru tratarea simptomelor menopauzei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu