joi, 11 martie 2010

Ciclul menstrual normal

Ciclul menstrual reprezinta o serie de schimbari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati pe aceasta pentru o posibila sarcina. In fiecare luna pe peretele intern al uterului se formeaza de novo un epiteliu cu o anumita grosime (endometru), pregatind astfel uterul pentru nidarea (fixarea) unui ovul fecundat. Cand ovulul nu este fecundat si sarcina nu se produce, acest epiteliu uterin este distrus. Astfel se produce fenomenul de sangerare lunara numita menstruatie, prezenta la femei o data pe luna incepand din perioada adolescentei si pana la menopauza, in jurul varstei de 50 de ani.

Durata ciclului menstrual poate fi masurata prin notarea cu 1 a primei zile de sangerare si numararea zilelor pana la urmatoarea mentruatie. Desi durata normala a ciclului menstrual este de 28 de zile, numai un procent de 15% dintre femei au un astfel de ciclu. Durata ciclului menstrual al unei adolescente tinde sa fie mare (chiar si pana la 42 de zile), micsorandu-se pe parcursul a cativa ani.

CELE TREI FAZE ALE CICLULUI MENSTRUAL

Menstruatia

In prima zi a ciclului menstrual, epiteliul ce captuseste la interior uterul (endometrul) incepe sa se desprinda de pe peretele uterin. Acest moment este marcat de inceputul sangerarilor vaginale (menstruatia). Durata normala a menstruatiei este de 2 pana la 7 zile.
Majoritatea cantitatii de sange se pierde in primele 3 zile ale menstruatiei. Tot in aceasta perioada femeile pot avea crampe la nivelul pelvisului, picioarelor si spatelui. Crampele pot fi moderate sau severe. Ele au ca mecanism fiziopatogenic contractiile uterine, care contribuie la desprinderea endometrului. In general, toate simptomele premestruale resimtite de femei vor disparea in aceste prime zile ale ciclului menstrual.

Faza foliculara

In timpul fazei foliculare, un folicul ovarian (formatiune care este raspunzatoare de producerea ovulelor) se dezvolta pentru ca ulterior (in faza luteala) sa se rupa si sa elibereze ovulul. De obicei, cu fiecare ciclu este eliberat un singur ovul. Acest proces poate avea o durata mai scurta sau mai lunga si joaca rolul cel mai important in determinarea duratei ciclului menstrual.Totodata, in timpul acestei faze incepe sa se dezvolte un nou endometru, cu scopul de a pregati uterul pentru o eventuala sarcina.
Ultimele zile ale fazei foliculare impreuna cu ziua ovulatiei reprezinta fereastra fertila. In aceasta perioada exista probabilitatea cea mai mare ca o femeie sa ramana insarcinata daca intretine raporturi sexuale fara a utiliza mijloace de contraceptie.



In intervalul de varsta cuprins intre 25 si 35 de ani, in majoritatea cazurilor ciclurile menstruale sunt regulate, avand in general o durata cuprinsa intre 21 si 35 de zile. In jurul varstei de 40 pana la 42 de ani, ciclurile menstruale tind sa se scurteze si sa fie foarte neregulate. Aceasta perioada este apoi urmata de 8 pana la 10 ani de cicluri cu durata mare, mai putin predictibile, pana la instalarea menopauzei.

Faza luteala

Aceasta faza debuteaza cu ziua ovulatiei, in care ovulul este eliberat de la nivelul folicului ovarian. Acest fenomen poate avea loc in orice moment incepand cu ziua a 7-a si pana in ziua a 22-a a ciclului menstrual normal. In timpul ovulatiei femeile pot prezenta pentru o perioada de timp mai mica de 24 de ore macule (pete) rosii pe piele si pot avea dureri sau o senzatie de disconfort la nivel pelvin. Aceste semne ale ovulatiei sunt normale.

Sarcina incepe daca ovulul este fecundat de catre un spermatozoid si se implanteaza (nideaza) la nivelul endometrului. Astfel, sarcina dateaza din ziua 1 a acestui ciclu. Pe de alta parte, daca ovulul nu este fecundat sau nu se implanteaza, endometrul incepe sa se deterioreze. Dupa anii adolescentei si inainte de atingerea varstei din preajma menopauzei, cam pe la 40 de ani, faza luteala este foarte predictibila. In mod normal durata acestei faze este intre 13 si 15 zile, din ziua ovulatiei si pana in prima zi a sangerarilor menstruale, cand ciclul este reluat.

Aceasta perioada de 2 saptamani se mai numeste si perioada premenstruala. Majoritatea femeilor au simptome premenstruale pe parcursul intregii faze luteale sau pe perioade de timp mai scurte. Astfel, femeile se pot simti tensionate, nervoase sau emotive, de asemenea, pot creste in greutate datorita retinerilor de apa si se pot simti balonate sau pot avea dureri la nivelul sanilor sau acnee. Cu o zi sau mai multe inainte de menstruatie, femeile pot incepe sa aiba dureri (crampe) la nivelul abdomenului, spatelui sau picioarelor.

Este normal ca femeile sa aiba mai putina energie in tot acest timp.Unele femei au de asemenea simptome precum cefalee (durere de cap), diaree sau constipatie, greata, ameteala sau se poate intampla chiar sa lesine. In momentul in care simptomele premenstruale afecteaza in mod considerabil viata de zi cu zi a unei femei, se spune ca aceasta sufera de sindromul premenstrual.



Trebuie mentionat faptul ca "normalul" in ceea ce priveste ciclul menstrual se incadreaza intr-un interval cu limite foarte laxe. Ciclurile neregulate sau lungi sunt considerate a fi normale la adolescente si la femeile in jurul varstei de 40 de ani. In cazul adolescentelor, se asteapta ca duratele ciclurilor menstruale sa se egalizeze cu timpul si acestea sa devina regulate. In cazul femeilor care se apropie de varsta menopauzei, se asteapta ca ciclurile menstruale sa devina din ce in ce mai lungi, pentru ca ulterior sa dispara.

Daca o persoana de sex feminin care nu este nici adolescenta si nu are nici varsta peste 40 de ani experimenteaza cicluri menstruale cu durata mai mica de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile, acesta ar putea fi un indiciu al unei afectiuni subiacente.
Orice schimbare majora in tiparele lunare ale ciclurilor menstruale sau in gradul de sangerare care afecteaza viata de zi cu zi a persoanei respective necesita efectuarea unui control de specialitate.

Aceasta schimbare consta in aparita a 3 sau 4 menstruatii repetate care au urmatoarele caracteristici:
- dureaza mai mult de 7 zile.
- sunt foarte abundente. In cazul in care se elimina cheaguri mari de sange sau se consuma un tampon pe ora timp de 8 ore, sangerarea este considerata a fi masiva.
Alte simptome care necesita adresarea la medic sunt:
- existenta sangerarilor intre menstruatii
- orice durere pelvina neasociata cu sangerarile menstruale si care dureaza mai mult de o zi.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu