miercuri, 10 martie 2010

Fertilizarea in vitro si pericolele ei


La nivel mondial, peste 3 milioane de copii au venit pe lume în urma fertilizării in vitro, potrivit statisticilor

Un grup de cercetători de la Universitatea Aarhus, din Danemarca, susţine că femeile care recurg la fecundarea in vitro (FIV) sunt de patru ori mai expuse în faţa riscului de a naşte bebeluşi morţi, comparativ cu femeile care suferă un avort spontan sau care au recurs la un alte tratamente împotriva infertilităţii.

Oamenii de ştiinţă au analizat datele provenind de la 20.166 de bebeluşi (naşteri simple după o primă sarcină) născuţi între anii 1989 şi 2006. Aproximativ 82 la sută dintre ei au fost concepuţi într-un interval de 12 luni, cuplurile fiind considerate fertile în acea perioadă, iar 10 la sută dintre aceşti bebeluşi au fost concepuţi după mai mult de un an de încercări, corespunzând definiţiei "subfertilităţii". Pentru 4 la sută dintre ei, părinţii au recurs la FIV sau la FIV cu injectarea unui singur spermatozoid în ovocit (ICSI). Pentru restul de 4 la sută dintre bebeluşi, părinţii lor au apelat la un alt tip de tratament de fertilitate, precum stimularea ovariană sau chirurgie

Riscul ca un bebeluş să se nască mort a fost de 16,2 la mie după FIV/ICSI, de 2,3 la mie după un alt tratament împotriva infertilităţii şi de 3,7 la mie, respectiv 5,4 la mie pentru cuplurile fertile şi subfertile. După luarea în considerare a celorlalţi factori, precum vârsta mamei şi consumul de tutun, alcool şi cafea, Kirsten Wisborg, coordonatorul cercetării, a ajuns la concluzia că riscul de a naşte un bebeluş mort în cazul femeilor care au apelat la tehnicile FIV şi ICSI este de patru ori mai mare. Mai mult, medicii avertizează că aceşti copii au un risc crescut de a suferi de infertilitate, diabet sau obezitate. Astfel, cei născuţi în urma fertilizării asistate pot prelua din defectele genetice ale părinţilor, mutaţii care cauzează infertilitatea, iar oamenii de ştiinţă avertizează că aceştia sunt mai predispuşi şi la defectele din nastere. Statisticile la nivel mondial arată că mai bine de 3 milioane de copii au venit pe lume în urma fertilizării in vitro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu