miercuri, 10 martie 2010

Echilibrul hormonal, esential pentru sanatate


Daca organismul femeilor depinde de estrogen iar cel al barbatilor de testosteron, un nivel crescut de hormoni specifici sexului opus poate crea mari probleme de sanatate.

Avem tendinta sa consideram ca hormonii sunt exclusiv masculini sau feminini, insa corpul uman secreta ambele tipuri de hormoni. Problemele incep sa apara atunci cand exista un dezechilibru.

Dupa o anumita varsta, abdomenul multor barbati incepe sa devina proeminent si le scade libidoul. Poti sa dai vina pe lipsa de miscare si prea mult vin, insa adevarul este ca, in multe cazuri, nivelul de estrogen la acesti barbati este crescut peste limite, arata profesorul Richard Sharpe, cercetator la Consiliul Uman pentru Stiinta Reproductiei, pentru Daily Mail.

Pentru femei, estrogenul este foarte important in reglarea ciclului menstrual. Daca se regaseste insa in cantitati foarte mari, la barbati, creste riscul aparitiei cheagurilor de sange, duce la cresterea in greutate si le poate afecta prostata. La femei, estrogenul protejeaza inima: la barbati, efectul pare sa fie negativ, crescand riscul de diabet si boli cardiovasculare.

Testostosteronul are rol in mentinerea masei musculare, virilitate si functia sexuala la barbati. Daca nivelul de testosteron creste insa la femei, acestea pot ajunge infertile.

Echilibrul hormonal nu se strica, in general, decat dupa varsta mijlocie, cand nivelul de testosteron la barbati scade vertiginos. Daca procesul de imbatranire este principalul "vinovat" pentru acest lucru, studiile recente arata ca barbatii au probleme si din pricina mediului inconjurator.

Pesticidele si alte chimicale care au efecte similare estrogenului ajung in mediu si apoi in corpul barbatilor, feminizandu-i. Daca la femei insa se trateaza dezechilibrul hormonal, medicii sunt reticenti in a recomanda tratamente cu testosteron pentru barbati, pentru ca se tem ca acestea ar putea sa le afecteze prostata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu