luni, 8 martie 2010

Tratamente pentru stimularea ovulatiei


Tratamentul modern al anovulatiei include o mare varietate de preparate medicamentoase si proceduri terapeutice, care permit stabilirea unui diagnostic corect. Investigarea complexa a pacientei prin examene ecografice si dozari hormonale monitorizate, se poate determina foarte exact cauza absentei ovulatiei, permitand instituirea tratamentului cel mai eficient pentru fiecare caz in parte.

Stimularea ovariana are ca obiectiv asigurarea dezvoltarii simultane a unui numar crescut de foliculi la nivelul ovarelor. Combinatia de medicamente, dozele si felul tratamentului este individualizat in functie de rezultatele clinice si de laborator ale fiecarui cuplu.

Tratamentele folosite pentru stimularea ovariana sunt multiple.


Clomifen citratul este antiestrogen si actioneaza la nivelul hipotalamo-hipofizar, cu efect de stimulare asupra maturari foliculare. Prin marirea ovarului, poate inlatura amenoreea, induce ovulatia si permite fertilizarea.


Humegon si Pergonal contin menotropina, fiecare fiola contine FSH si LH. Preparatele se folosesc pentru a stimula maturarea foliculara la femei si pentru promovarea secretiei de steroizi gonadali. Acestea pot fi folosite cu succes si in cadrul programelor de reproducere asistata. In tratamentul fertilitatii Humegon-ul se combina cu Pregnyl.


Puregon-ul, contine FSH recombinat. FSH-ul este necesar cresterii si maturarii foliculare si producerii hormonilor steroidieni gonadali, pe de alta parte. De aceea, Puregon poate fi folosit in stimularea dezvoltarii foliculare si a productiei de steroizi gonadali in cazuri selectate de disfunctie ovariana.

Deasemenea Puregon-ul poate fi folosit in accelerarea dezvoltarii mai multor foliculi ovarieni in programele de reproducere asistata. Tratamentul cu Puregon este, urmat de administrarea de hormon gonadotrop corionic hCG pentru a induce faza finala a maturarii foliculare, reluarea meiozei si a ruperii foliculare.


Tratamentul cu estrogen este efectuat inaintea stimularii ovariene, imbunatateste probabilitatea producerii ovulatiei la femeile care sufera de insuficienta ovariana inainte de menopauza.

Specialistii sugereaza ca femeile cu insuficienta ovariana, sa incerce stimularea ovariana dupa tratamentul cu estrogen, inainte de a intra intr-un program de fertilizare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu