vineri, 12 martie 2010

Inhibina B


Inhibinele sunt hormoni polipeptidici heterodimerici care suprima selectiv secretia hipofizara de hormon foliculo-stimulant (FSH) si exercita actiuni paracrine locale asupra gonadelor. Formele finale ale moleculelor de inhibine au o greutate moleculara de aproximativ 32-36 kD si sunt alcatuite din 2 lanturi distincte α si β unite prin punti disulfidice.

Inhibina B este produsa de celulele Sertoli testiculare la barbati si de catre celulele granuloasei foliculului ovarian la femei. Principala functie a acestui hormon consta in reglarea gametogenezei printr-un mecanism de feed-back negativ exercitat asupra productiei de FSH. Numeroase studii atesta utilitatea determinarii de inhibina B ca marker endocrin pentru monitorizarea functiei gonadale la ambele sexe

La fetite, nivelul de inhibina B creste odata cu progresia pubertatii, determinarea sa fiind utila in stabilirea maturitatii gonadale precum si in diagnosticul pubertatii precoce.
Dupa atingerea varstei reproductive, concentratiile de inhibina B variaza in raport cu fazele ciclului menstrual. Nivelele sunt maxime la mijlocul fazei foliculare cu un varf in momentul ovulatiei, dupa care se reduc la valorile bazale in cursul fazei luteale.
In perioada postmenopauza concentratiile de inhibina B diminua la <5> 45 pg/mL

Femeile cu niveluri foarte reduse de inhibina B (<20 ng/L) prezinta cel mai adesea un raspuns ovarian foarte slab, astfel ca acestea trebuie sa fie consiliate pentru a opta catre donarea de ovocite sau adoptie Pe de alta parte, in cursul fertilizarii in vitro este important sa se aleaga nivelul corect de stimulare ovariana. Stimularea insuficienta poate conduce la un raspuns slab iar stimularea excesiva la sindromul de hiperstimulare ovariana. Nivelurile de inhibina B pot depista sindromul de hiperstimulare ovariana si pot fi utile in controlarea acestei conditii periculoase In tumorile granuloasei se inregistreaza valori foarte crescute ale inhibinei B, fiind un test util atat pentru diagnostic cat si pentru detectarea recurentelor tumorale. La copiii mici de sex masculin nivelurile de inhibina B sunt relativ crescute, dupa care diminua treptat la grupa de varsta 6-10 ani. In perioada copilariei, concentratiile serice bazale de inhibina B constituie un indicator direct al prezentei si functionalitatii tesutului testicular si pot fi aplicate in diagnosticul pacientilor cu criptorhidrie si ambiguitate genitala. La barbati, inhibina B constituie un marker direct al functei celulelor Sertoli si al spermatogenezei. S-a constatat ca nivelurile serice de inhibina B se coreleaza cu volumul testicular si densitatea spermei. Astfel, barbatii cu o productie de sperma absenta sau neglijabila prezinta valori foarte scazute de inhibina B. Determinarea combinata de FSH si inhibina B reprezinta un indicator mai bun al spermatogenezei decat testarea izolata a acestora

Valori de referinta

Barbati 120-400 ng/L

Femei

- ziua 1-2 a ciclului menstrual: 15-70 ng/L

- ziua 3-5 a ciclului menstrual: 45-120 ng/L

- faza foliculara tarzie: 30-90 ng/L

- ovulatie: 80-200 ng/L

- faza luteala: <50 ng/L

- postmenopauza/ovariectomie: <10 ng/L.

Intervalul optim de efectuare a testului: zilele 3-5 ale ciclului menstrual.

In ziua a 3-a ciclului menstrual o valoare > 45 ng/L indica o rezerva ovariana normala.

La barbati, o valoare <60 ng/mL indica o disfunctie testiculara cu afectarea spermatogenezei (de exemplu, sindrom Kalmann, sindrom Klinefelter)


http://www.synevo.ro/

1 comentarii:

dan spunea...

http://www.labstar.ro/inhibina-b.html
Pentru a veni in sprijinul cuplurilor cu probleme de fertilitate va propunem o noua analiza: Inhibina B. La femei nivelurile sanguine ale inhibinei B sunt considerate a fi direct legate de rezerva ovariana si pot furniza informatii despre functionarea ovarelor. La barbati Inhibina B este puternic corelata cu spermatogeneza.
Inhibina B, cunoscuta si sub numele INHBB, este o proteina care la om este codificata de gena INHBB. INHBB este o subunitate atat de activina cat si de inhibina, doua glicoproteine strans legate si cu efecte biologice opuse.

Trimiteți un comentariu