vineri, 5 martie 2010

Placenta abruptio - dezlipirea de placenta



In mod normal in timpul sarcinii, placenta este atasata ferm de peretele interior al uterului pana in momentul nasterii copilului.
Placenta abruptio reprezinta separarea prematura a placentei inainte de nastere. De vreme ce placenta asigura necesarul de substante nutritive si de oxigen de la mama la fat, aceasta separare poate fi amenintatoare de viata pentru fat si in unele cazuri si pentru mama. Placenta abruptio poate determina o nastere prematura, o greutate mica la nastere (2500g sau mai mica) si pierderi masive de sange la mama. In mai putin de 1 din 1000 de nasteri, o placenta abruptio severa poate avea drept consecinta decesul fatului.

Placenta abruptio, intalnita si sub numele de abruptio placenta ori placental abruption, afecteaza aproximativ 9 din 1000 de nasteri. De regula se manifesta in cel de-al treilea trimestru de sarcina, dar ea poate aparea oricand dupa saptamana 20. Pana la 15 procente din cazurile de placenta abruptio nu sunt evidente inainte ca nasterea sa inceapa sa progreseze sau abia dupa nastere.
Cauzele placenta abruptio nu sunt bine intelese si unele femei o dezvolta fara sa aiba nicio cauza care sa poata fi identificata.

Cu toate acestea, se poate reduce riscul prin tratarea sau evitarea factorilor de risc care sunt asociati cu placenta abruptio:
- Tensiunea arteriala crescuta (140/90 mm Hg sau mai mare), indiferent daca este crescuta in mod cronic sau a crescut datorita sarcinii (hipertensiunea indusa de sarcina, numita preeclampsia). Hipertensiunea este cel mai frecvent factor de risc asociat cu placenta abruptio.
- Prezenta unei placenta abruptio in trecut. Dupa ce a avut placenta abruptio, o femeie are o sansa de 4-17% sa aiba o alta la o sarcina urmatoare. Dupa doua sarcini complicate cu placenta abruptio, o femeie are o sansa de 25% sa aiba inca una.
- Fumatul. Riscul de placenta abruptio creste cu 20% cu fiecare 10 tigari pe care o femeie insarcinata le fumeaza pe zi. 15-25% din cazurile de placenta abruptio sunt asociate cu consumul de tigari.
- Consumul de droguri;
- Antecedente de leziuni fizice ale uterului, precum cele cauzate de un accident de masina sau de o lovitura in abdomen.
- Ruperea prematura a membranelor (RPM) cu durata mai mare de 24 ore. Unele cercetari sustin ca placenta abruptio se dezvolta in circa 3-5% din aceste cazuri.
- Istoric de probleme uterine, precum o tumora a uterului (leiomiomul uterin)
- Incidenta placentei abruptio creste usor cu varsta, aparand la 3 din 1000 de femei insarcinate cu varsta intre 20 si 24 ani, crescand la 7 din 1000 de femei gravide care au peste 35 ani.
- Sarcina cu mai multi feti. Placenta abruptio afecteaza aproximativ 12 din 1000 de sarcini multiple.
- Nasterea prin cezariana in trecut creste usor riscul de placenta abruptio.
- Unele studii sugereaza ca nivelurile scazute de acid folic ar putea fi asociate cu placenta abruptio. Nivelul scazut de acid folic (folat) este asociat cu nivelurile scazute de homocisteina (Homocisteina este un aminoacid care in mod normal se gaseste in cantitati mici in sange) in organism, care afecteaza vasele sanguine si circulatia sangelui in placenta. Daca femeia gravida ia vitamine in timpul sarcinii, acestea contin suficient acid folic pentru a acoperi necesitatile.
Vitaminele prenatale contin acid folic deoarece toate femeile care sunt sau care ar putea deveni insarcinate au nevoie de 400 ug (0.4 mg) de folat pe zi pentru a preveni defectele de tub neural la fat.
Daca placenta abruptio se dezvolta pot aparea unul sau mai multe simptome, printre care si urmatoarele:
- Sangerare vaginala care este mica sau mare din punct de vedere cantitativ, in functie de localizarea separarii de peretele uterin si de durata de timp de care este nevoie sa sangele sa treaca prin placenta.
- Uter sensibil sau dureros
- Semne de nastere prematura, contractii regulate, durere sau sensibilitate in partea inferioara a spatelui sau in zona abdominala.

1 comentarii:

Benita spunea...

Nu voi înceta niciodată să împărtășesc această mărturie pentru că acum sunt o femeie complet fericită, am suferit peste 8 ani de căsnicie când nu am putut rămâne însărcinată pentru soțul meu, apoi am început să fiu disperată din cauza presiunii mamei mele în- legea, si o prietena de-a mea m-a indrumat catre dr. Dawn acuna care a ajutat-o, i-am explicat totul Dr. Dawn acuna pe Whatsapp si mi-a promis ca ma va ajuta, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect, scrisoarea de 3 saptamani ea mi-a cerut sa merg la spital la test spre surprinderea mea, doctorul a spus ca sunt insarcinata in 1 saptamana, dar chiar acum am copilul meu frumos, ea a ajutat si pe 3 prietene ale mele, totul datorita doctorului Dawn acuna, contactati-o pe Whatsapp daca aveti orice dificultate va asigur un rezultat perfect,
*Daca vrei sa ramai insarcinata.
*Dacă vrei să te reîntâlnești cu soțul tău.
*Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
*Dacă vrei să atragi un nou amant.
*Dacă ai nevoie de putere spirituală.
*Dacă vrei să reziste mult în pat.
*Dacă doriți să măriți dimensiunea penisului.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.și e.t.c.
Contactați-o Whatsapp: (+2348032246310)
E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )

Trimiteți un comentariu