miercuri, 10 martie 2010

Pregnyl - fiole


PREGNYL, fiole 500 UI, 1500 UI, 5000 UI , fiole
gonadotrophinum chorionicum

Prezentare farmaceutică:
Fiole conţinând gonadotrofină corionică umană 500 u.i. sau 1500 u.i. şi 5000 u.i., sub formă de pulbere liofilizată sterilă pentru prepararea de soluţie injectabilă (cutii cu 6 fiole substanţă activă şi 6 fiole solvent, respectiv 3 sau 6 fiole substanţă activă şi 3 sau 6 fiole solvent).

Acţiune terapeutică: Gonadotropina obţinută din urina de femeie gravidă are activitate predominant luteinizantă; la femeie favorizează menţinerea corpului galben şi secreţia de progeteron (până în luna a 3-a de sarcină); la bărbat stimulează producerea şi secreţia de testosteron de către celulele interstiţiale.

Indicaţii: Pentru combaterea amenoreei şi inducerea fertilităţii la femeile cu insuficienţă a secreţiei de gonadotrofine endogene (cu păstrarea reactivităţii ovarelor); tratamentul hipogonadismului prin insuficienţă gonadotrofă la bărbaţi; criptorhidism.

Mod de administrare: În sterilitatea anovulatorie, 3 injecţii intramusculare a câte 1000-5000 u.i. o dată la 2 zile, la mijlocul ciclului, după administrarea prealabilă a unui preparat de gonadotropină de menopauză (ciclic, conform unor scheme de tratament, sub control clinic riguros şi în funcţie de valoarea estrogenilor şi pregnandiolului în urină); în cazul în care deficitul hormonal se referă exclusiv la hormonul luteinizant, tratamentul se face numai cu Pregnyl, câte 1000 u.i. în zilele 21, 24 şi 27 ale ciclului. În hipogonadismul hipogonadotrofic, injecţii intramusculare cu 1000 - 5000 u.i. de 1-3 ori/ săptămână timp de 3 luni; în criptorhidism 500 u.i. de 2-3 ori/săptămână, timp de 6 săptămâni.

Reacţii adverse: Stimularea excesivă a ovarului poate provoca hiperovulaţie (sarcină multiplă), mărirea volumului ovarului, formarea de chisturi, chiar rupturi ovariene; rareori accidente tromboembolice; la bărbat pot apărea edeme, iar la copii fenomene de precocitate sexuală. Tratamentul cu gonadotrofine se face obligatoriu de către specialişti, în condiţii de dotare tehnică corespunzătoare.

Contraindicaţii: Tumori hipofizare, ovare polichistice sau alte tumori gonadice, boală tromboembolică manifestă sau în antecedente; nu se foloseşte la femei înainte de 18 ani.

A.P.P.:
Producător: Organon

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu