luni, 8 martie 2010

Temperatura bazala corporala



Temperatura bazala corporala este temperatura care se masoara cel mai bine dimineata la trezire, la aceeasi ora, inainte de a cobori din pat. Se poate folosi orice termometru care poate fi folosit pentru detectarea temperaturii centrale (acesta este tinut in gura si nu axilar).

Teoretic temperatura bazala este aceeasi in fiecare dimineata, exceptand zilele ovulatorii, cand temperatura creste de obicei cu jumatete pana la un grad celsius. Acest lucru se explica prin faptul ca progesteronul produs de corpul galben dupa ovulatie detemina cresterea temperaturii bazale.

Masurarea temperaturii bazale poate sa indice sfarsitul fazei fertile si instalarea infertilitatii postovulatorii (aceasta incepe in dimineata celei de a 3-a zi de la saltul temperaturii), ceea ce inseamna ca momentul ideal de conceptie este prima zi in care temperatura bazala este crescuta. Temperatura bazala va ramane crescuta pe tot parcursul sarcinii.

Trebuie sa mentionam ca ovulul are o rata de supravietuire de aproximativ 24-48 de ore, dupa ovulatie iar spermatozoidul de pana la 48-72 de ore (uneori chiar 5 zile), explicandu-se astfel de ce o femeie poate ramane insarcinata daca a avut un contact sexual cu 24-48 de ore inainte de ovulatie.

Aceasta metoda necesita o monitorizarae destul de indelungata, pentru a fi eficienta este necesara monitorizarea temperaturii bazale pentru 3-4 luni. Temperatura bazala nu este eficienta 100%, deoarece poate varia in functie de anumite stari fiziologice sau patologice (febra indusa de o boala inflamatorie sau infectioasa).

http://www.copilul.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu