luni, 8 martie 2010
Ovulatia
Ovulatia are loc atunci cand un ovul (si, ocazional, mai multe) este eliberat de ovar in perioada fertila a ciclului tau menstrual.
In fiecare luna, in ovarul tau se maturizeaza un ovul. De indata ce ajunge la o anumita marime, ovulul este eliberat din ovar si impins prin tuburile falopiene (trompele uterine) inspre uter.
Este arbitrar care dintre ovare elibereaza ovulul. Ordinea este absolut arbitrara in fiecare ciclu menstrual
Ce legatura are ovulatia cu momentul aparitiei sarcinii?
Pentru a fi fructuoasa si a concepe, trebuie sa ai contact sexual incepand cu o zi sau doua inainte de ovulatie si pana la sfarsitul a 24 de ore de la terminarea ovulatiei.
Motivul: Celulele de sperma pot supravietui timp de 2 sau 3 zile, dar un ovul nu supravietuieste mai mult de 24 de ore dupa ovulatie decat in cazul in care, desigur, are loc fertilizarea.
Daca ai contact sexual in perioada cand ovulatia trebuie sa apara, iti vei mari sansele de a ramane insarcinata. Si vei fi fericita sa afli ca ai toate sansele: la cuplurile cu fertilitate normala, exista o sansa de 20% de a concepe un copil la fiecare ciclu.
Aproximativ 85% din femeile care au contact sexual fara sa foloseasca metode contraceptive vor ramane insarcinate in decurs de un an. Poti sa iti maresti sansele de a ramane insarcinata daca inveti sa prezici exact cand va avea loc ovulatia si daca te familiarizezi cu schimbarile ciclice hormonale si fizice care au loc in corpul tau in fiecare luna.
Poti de asemenea sa folosesti aceste cunostinte ca sa nu ramai insarcinata prin evitarea contactului sexual in timpul ovulatiei. Totusi, aceasta nu este cea mai buna forma de contraceptie si poate esua usor.
Cum imi dau seama cand ovulez si cand sunt cel mai fertila?
Calculeaza cand va avea loc urmatoarea menstruatie si numara inapoi 12 pana la 16 zile. Cam in aceasta perioada ovulezi.
Pentru femeile cu un ciclu menstrual de 28 de zile, a 14-a zi este adesea ziua ovulatiei. Pentru a folosi aceasta metoda trebuie sa stii cat dureaza de obicei ciclul menstrual.
Totusi, cea mai buna cale sa afli cand esti cel mai fertila este sa fii atenta la corpul tau si sa inveti sa identifici semnele de aparitie a ovulatiei
Schimbarea mucusului cervical
Pe masura ce ciclul tau progreseaza, mucusul tau cervical creste in volum si isi schimba textura. Schimbarile reflecta nivelul crescut de estrogen din organism.
Esti cel mai fertila cand mucusul devine limpede, alunecos si lipicios. Multe femei compara mucusul din aceasta perioada cu albusul de ou crud.
In mod normal mucusul cervical este o bariera protectoare, dar in timpul celei mai fertile perioade a ciclului tau, permite spermei sa treaca prin cervix, spre uter si apoi prin tuburile falopiene pentru a se intalni cu ovulul.
Cresterea temperaturii corporale
Dupa ovulatie, temperatura ta poate creste cu 0,4 pana la 1 grad Celsius. Nu vei simti aceasta crestere, dar o poti detecta folosind termomentrul pentru temperatura corporala bazala (TCB).
Aceasta valoare a temperaturii iti arata ca esti la ovulatie, pentru ca eliberarea unui ovul stimuleaza productia hormonului progesteron, care creste temperatura bazala.
Esti cel mai fertila in timpul celor 2 sau 3 zile inainte ca temperatura ta sa ajunga la cea mai mare valoare. Cativa experti considera ca s-ar putea sa mai ai la dispozitie inca 12 pana la 24 de ore de fertilitate dupa ce observi ca temperatura corporala bazala a crescut, dar majoritatea spun ca la acel moment este prea tarziu ca sa ramai insarcinata.
Pana cand progesteronul se acumuleaza in cantitate indeajuns de mari pentru a-ti creste temperatura, poate sa dureze o zi sau 2 dupa ovulatie. Dar din moment ce ovulul poate supravietui aproximativ 24 de ore, la acel moment este prea tarziu pentru fertilizare.
De aceea, expertii recomanda sa iti monitorizezi temperatura luand-o in fiecare dimineata timp de cateva luni pentru a detecta un tipar si pentru a aproxima data ovulatiei. Apoi poti avea contact sexual in timpul celor 2 sau 3 zile inainte de ziua in care iti creste de obicei temperatura.
Disconfort in partea inferioara a abdomenului
Aproximativ o cincime din femei chiar simt activitatea ovulatorie, care poate varia de la o durere usoara pana la spasmuri de durere. Aceasta afectiune, denumita mittelschmerz, poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.
http://www.copilul.ro/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu