joi, 11 martie 2010
Supravietuirea dupa cancerul de ovar depinde de varsta primului ciclu
Supravietuirea dupa un cancer de ovar depinde de varsta la care s-a instalat menarha si numarul de cicluri ovulatorii, sustin cercetatorii americani de la Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC).
Asfel, activitatea hormonala din timpul vietii unei femei are un rol important asupra prognosticului cancerului ovarian, sugereaza datele studiului publicat in revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Rezultatele unor studii anterioare sustineau ca au risc scazut pentru a face cancer de ovar femeile care au mai putine cicluri ovulatorii, mai multi copii, care folosesc contraceptive orale, care au avut histerectomie sau ligatura trompelor. in schimb existau putine date asupra influentei acestor factori la pacientele deja diagnosticate cu cancer.
"Cancerul de ovar este a cincea cauza de mortalitate la femei. Este mai grav decat orice alt cancer din sfera ginecologica", spun cercetatorii.
Dr. Robbins si colaboratorii sai au facut o analiza longitudinala a cazurilor a 410 femei, cu varsta intre 20-54 de ani, cuprinse in studiul Cancer and Steroid Hormone (CASH), desfasurat intre 1980-1982.
Dupa 17 ani, 221 dintre femei murisera, iar supravietuirea la 15 ani fusese de 48%. Femeile care au avut multe cicluri ovulatorii au avut o supravietuire mai mica. Cercetatorii sustin ca numarul ciclurilor ovulatorii din viata unei femei este influentat de folosirea anticonceptionalelor orale, sarcina si alaptarea, acesti factori intrerupand temporar ovulatia si reducand numarul de cicluri ovulatorii.
In plus, femeile la care menarha se instaleaza de timpuriu au un prognostic prost de supravietuire dupa un cancer ovarian. Astfel, pacientele care au avut primul ciclu ianinte de varsta de 12 ani au o supravietuire mai scazuta decat cele care au avut menarha la 14 ani.
"Avem astfel dovada ca un numar mare de cicluri ovulatorii joaca un rol important atat in aparitia cancerului de ovar cat si in scaderea supravieturii dupa diagnsoticul cu aceasta boala", a concluzionat dr. Robbins.
Sursa NewsIn
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu