joi, 11 martie 2010

SHBG (Hormonul de sex legat de globulina)


Sex hormone-binding globulin (SHBG) se efectueaza pentru a masura concentratia de SHBG din sange. SHGB este o proteina secretata de ficat care se leaga de testosteron, dihidrotestosteron si estradiol, pe care le transporta in sange intr-o forma inactiva.

Cantitatea de SHBG din sange este influentata de varsta si sex. Orice schimbare in nivelul de SHBG poate influenta cantitatea de testosteron care poate fi folosita de testuturi.

In mod normal, aproximativ 40% pana la 60% din cantitatea totala de testosteron se leaga de SHBG. SHBG este un test mult mai precis decat un test pentru masurarea cantitatii totale de testosteron deoarece acesta din urma nu distinge intre testosteron liber si testosteron legat.

Acest test se efectueaza pentru a evalua statusul hormonal al unui pacient. In cazul barbatilor, se efectueaza pentru a diagnostica o deficienta in producerea de testosteron. In cazul femeilor, testul SHBG urmareste diagnosticarea producerii in exces de testosteron.

La barbati, SHBG poate ajuta in identificarea cauzelor infertilitatii, disfunctiilor erectile, in special daca rezultatele testosteronului total nu sunt concludente.

La femei, testosteronul este secretat de ovare si glandele suprarenale. Chiar si o crestere infima in producerea de testosteron poate cauza un dezechilibu hormonal manifestandu-se prin simptome ca infetilitate, acnee sau hirsutism.

Daca nivelul de SHBG este mai ridicat decat prognozat, in organism exista mai putin testosteron liber pentru testuturi decat indica rezultatele testosteronului total. Daca nivelul este mai mic, in organism exista mai mult testosteron liber, ne-legat de SHBG.

Un nivel crescut de SHBG poate fi asociat cu afectini hepatice, hipertiroidism, anorexie.

Un nivel scazut de SHBG este asociat cu obezitatea, hipotiroidismul si sindromul Cushing.

Concentratia de SHBG este de regula mai mare la copii de ambele sexe. Dupa pubertate, nivelul de SHBG incepe sa scada mai rapid la barbati decat la femei. Nivelul ramane insa stabil la adulti, iar apoi incepe sa creasca la barbati odata cu varsta, perioada cand nivelul de testosteron total incepe sa scada.



http://www.i-medic.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu