joi, 11 martie 2010

3 pahare cu vin pe zi, cresc riscul de cancer mamar


Cancerul mamar reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale mortalitatii in randul femeilor, astfel ca o buna parte din studiile mediacle au fost centarte asupra acestei probleme. S-a cautat metode de diagnostic precoce, de tratament dar si de preventie, iar in cazul celor din urma foarte importante sunt cauzele.

Acestea pot fi de natura genetica ori tin de alimentatia bogata in glucide si grasimi nesanatoase, de consumul unor substante toxice, de loviturile la nivelul sanului, de iradiere etc. Printre aceste cauze se numara si una frecventa, fiind reprezentata de consumul de alcool. Nu este vorba despre un consum exagerat, ci doar minim un pahar pe seara, iar daca ne gandim la iesirile in oras cu prietenii, cu siguranta uneori se depaseste aceasta cantitate.

3 pahare de vin pe zi cresc mult riscul de cancer

Pentu efectuarea studiilor s-a ales de referinta vinul. Studiile au fost efectuate pe sute de mii de femei mai ales din Marea Britanie unde s-au facut cele mai multe studii si s-a demonstrat ca vinul consumat in cantitati chiar si usor crescute prezinta unele dintre cele mai daunatoare efecte asupra organismului. Se stie ca vinul are calitati curative si contine unul dintre cei mai puternici antioxidanti, insa aceste efecte benefice apar daca este consumat in doze de unul-doua pahare pe saptamana.

Daca femeia bea un pahar de vin pe zi are un risc de cancer mamar cresut cu 7%, daca brea doua, cu 35% iar daca bea 3 pahare de 51%. Riscul creste abrupt si exponential odata cu cresterea cantitatii de vin consumate. De aici si expresia "Vinul este bun pentru femei daca este consumat de barbati". Nici femeile care consuma ocazional alcool nu sunt scutite de cresterea riscului de cancer mamamr mai ales daca ele consuma bauturi foarte tari, cu alcoolemie crescuta.

Totodata vinul dar si bauturile tari, cu o concentratie de alcool crescuta prezinta si beneficii asupra sanatatii daca sunt consumate in cantitati mici, considerandu-se ca anumite substrante pe care bauturile alcoolice le contin prezinta chiar risc anticancerigen (fenoli). Beneficiile consumului moderat de alcool:

- reduce riscul de aparitie a cancerului renal. Acest beneficiu a fost demonstrat de cercetatori japonezi care au scos la iveala faptul ca un consum moderat de alcool reduce cu pana la 40% riscul de apartitie a cancerului renal.

- lupta impotriva unor boli infectioase intestinale, prim faptul ca maresc motilitatea intestinelor si accelereaza tranzitul. Aceasta este o explicatie pentru care barbatii se imbolnavesc mult mai rar decat femeile de trichineloza la taierea porcilor pentru ca acestia beau inainte de a manca tarie, astfel ca parazitul nu apuca sa isi finalizeze metabolismul caci este eliminat prin scaun, tranzitul instestinal fiind accelerat de alcool.


- vinul prezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti, resveratrolul, dar si alte substante benefice pentru organism, fiind util in: reglarea tensiunii arteriale, protector cardio-vascular, lupta impotriva cancerului etc.

http://www.healthy.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu