luni, 8 martie 2010

Fumatul pe perioada sarcinii




Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 12% dintre femei fumeaza in ziua de astazi, 15% in tarile dezvoltate si 8% in tarile aflate in curs de dezvoltare. Aceasta este o problema medicala majora, deoarece fumatul nu afecteaza doar sanatatea femeii, dar in cazul unei sarcini, acesta poate afecta si sanatatea viitorului copil.
Fumul de tigara contine mai mult de 2500 de compusi chimici si nu se stie exact care dintre acestia afecteaza dezvoltarea fatului (nicotina si monoxidul de carbon se pare ca joaca un rol important in aparitia problemelor de-a lungul sarcinii).

Cum poate afecta fumatul nou-nascutul?

Fumatul aproape dubleaza riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere. Bebelusii cu greutate mica la nastere (< 2500 gr) pot avea probleme mult mai mari de sanatate in primele luni de viata, risc mai mare de handicapuri cronice (paralizie cerebrala, retardare mintala si probleme de invatare) sau pot chiar deceda. Se stie deja ca fumatul incetineste cresterea si dezvoltarea fatului, si numeroase studii au aratat ca acesta mareste rata nasterilor inainte de termen (inainte de 37 de saptamani de sarcina) cu 20%. Daca gravida se opreste din fumat pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere nu este mai mare decat in cazul gravidei nefumatoare. Chiar daca gravida nu poate intrerupe fumatul in primele doua trimestre de sarcina, intreruperea lui in cel de al treilea trimestru poate imbunatatii rata de crestere a fatului. Conform studiilor facute, gravidele care se opresc din fumat pana in saptamana a 30-a de sarcina au copii cu greutate la nastere mai mare decat in cazul gravidelor care continua sa fumeze pe toata perioada sarcinii.
Gravidele nefumatoare trebuie sa evite locurile in care se fumeaza. Fumatul pasiv, ca si cel activ, poate impiedica cresterea fatului si mari riscul de a avea un copil cu greutate mica la nastere sau cu afectiuni genetice.
Desi implicatiile fumatului asupra nasterii premature si a greutatii nou-nascutului sunt deja cunoscute, unele studii recente au demonstrat ca atunci cand exista si anumite interactiuni genetice nedorite, fumatul poate mari riscul nasterii cu defecte fizice. Femeile care au fumat in primele luni de sarcina si au din familie cazuri de anomalii congenitale sunt supuse unui risc cu 20% mai mare de a avea copii cu aceleasi probleme. Acelasi risc poate apare si in cazul in care exista fond genetic favorabil aparitiei la nou-nascut a celor doua deformatii cunoscute sub numele de buza de iepure sau gura de lup (bolta palatina deschisa).

Cum poate afecta fumatul sarcina?


Fumatul a fost asociat cu o multime de complicatii aparute pe perioada unei sarcini. Fumatul din primele saptamani de sarcina pare sa mareasca riscul sarcinii ectopice sau sarcina extrauterina (implantarea embrionului se face in afara peretelui uterin). Rareori aceste sarcini au ca rezultat nasterea unui copil, embrionul fiind eliminat chirurgical, iar femeia supusa unui tratament medicamentos. Fumatul poate mari de asemenea riscul avorturilor spontane.
Fumatul pare sa dubleze riscul aparitiei complicatiilor placentare (care apar in 1% dintre sarcini). Cand femeia fumeaza atat fatul cat si placenta sunt private de o parte din oxigenul si nutrientii necesari. Placenta tinde sa creasca si sa se ingroase (poate apare riscul de placenta praevia - placenta este atasata prea jos in uter si acopera partial sau in totalitate cervixul, sau placenta abruptio - placenta se desprinde de peretele uterin inainte de nastere) pentru a ocupa o suprafata mai mare prin care sa asigure necesarul de oxigen si nutrienti pentru fat. Datorita cresterii placentei, fatul nu mai are loc mult ca sa creasca, deci va avea greutate mai mica la nastere, asociata de multe ori cu alte probleme de sanatate (incluzand insuficienta pulmonara). In cazul aparitiei problemelor placentare, nasterea poate pune in pericol viata mamei si copilului, dar acesta poate fi evitat, in majoritatea cazurilor, cu ajutorul operatiei de cezariana.


Poate fumatul sa afecteze fertilitatea?


Fumatul poate cauza probleme reproductive inainte ca femeia sa ramana insarcinata. Un studiu facut in Marea Britanie a aratat ca fumatoarele, fata de nefumatoare, pot avea mai multe probleme de conceptie, 50% dintre ele avand sanse mai mici de a ramane gravide in primele 12 luni de incercari. Acelasi studiu a aratat ca si fumatul intens al tatalui poate duce la conceptie intarziata.


Fumatul parintilor poate cauza si alte probleme bebelusilor si copiilor?

Bebelusii mamelor care au fumat pe perioada sarcinii sunt de trei ori mai mult expusi riscului sindromului mortii infantile subite (SIDS) in comparatie cu cei ai mamelor nefumatoare. Bebelusii expusi fumatului pasiv prezinta de asemenea risc crescut pentru SIDS, chiar daca studiile recente sugereaza ca expunerea la fumul de tigara pe perioada cat se aflau intrauterin conteaza mult mai mult.
Copiii supusi fumatului pasiv sau activ inca inainte de a se naste pot avea probleme ulterioare de genul astmului sau autismului. Un studiu recent facut in Suedia sustine ca bebelusii mamelor care au fumat in primele saptamani de sarcina sunt supusi unui risc de 40% mai mare sa sufere de autism (boala caracterizata prin dificultati de comunicare cu cei din jur) comparativ cu bebelusii mamelor nefumatoare. Copiii mamelor fumatoare prezinta risc de doua ori mai mare sa aiba probleme de comportament, incluzind ADHD (attention deficit/hyperactivity disorder). Acelasi risc crescut pentru comportament impulsiv si lipsa de atentie poate apare si in cazul copiilor a caror mame au fost expuse cu regularitate fumatului pasiv.


Cum pot fi preintampinate problemele cauzate de fumat?

Recomandarile medicale includ intreruperea fumatului inainte de sarcina si evitarea lui pe intreaga durata a acesteia, inclusiv dupa nasterea copilului. Medicul poate sugera gravidei programe speciale de campanie anti-fumat sau metode diferite prin care sa renunte la acesta. Chiar si mai tarziu in sarcina, renuntarea la fumat poate reduce riscurile la care poate fi expus fatul. Odata cu scaderea numarului de tigari fumate scad si problemele datorate fumatului cu care copilul se poate naste.
Renuntarea la fumat se poate face mai usor de-a lungul sarcinii daca: in trecut femeia a mai avut incercari de a se lasa, are un partener care nu fumeaza, are suportul moral al familiei sau prietenilor si intelege efectele negative pe care fumatul le poate avea asupra viitorului ei copil.

Este foarte important ca in preajma nou-nascutului fumatul sa fie exclus. Parintii ar trebui sa renunte la aprinderea tigarilor in casa si musafirii trebuie rugati sa faca acelasi lucru cand vin in vizita. Bebelusii expusi fumului de tigara sufera mai mult de probleme respiratorii si infectii ale urechii decat restul. Bebelusii mamelor care fumeaza sunt expusi unui risc de 38% mai mare sa faca pneumonie si sa fie internati in spital in primul an de viata, fata de cei ai nefumatoarelor. Un copil expus fumului de tigara acasa, in primii ani de viata, este supus unui risc mare de a avea mai tarziu astm.

Si nu in ultimul rand, fumatul poate afecta propria sanatate a femeii: fumatorii prezinta risc crescut pentru cancerul pulmonar sau alte forme de cancer, boli cardiace, accident vascular si emfizem pulmonar (afectiune uneori mortala a plamanilor). Renuntarea la tigari va avea ca rezultat parinti mai sanatosi - ei fiind un model pentru proprii copii.

http://www.parinti.com/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu