miercuri, 17 februarie 2010

Traumatismul testicular si torsiunea testiculara


Traumatismul testicular

Deoarece testiculele sunt localizate la nivelul scrotului, care atarna la exteriorul corpului, ele nu au protectie musculara si osoasa. Aceasta le face mai predispuse la lovire, izbire, lovituri cu piciorul sau strivire, ce apar mai frecvent in timpul sporturilor de contact. Barbatii isi pot proteja testiculele prin purtarea unor dispozitive atletice in forma de cupa in timpul sportului.
Traumatismul testiculelor poate produce durere severa, echimoza (vanataie) si/sau tumefiere. In majoritatea cazurilor, testiculele - care sunt alcatuite din material spongios - pot absorbi socul unui traumatism, fara prejudicii serioase.
O forma rara de trauma testiculara, denumita ruptura testiculara, apare cand testiculul primeste o lovitura directa sau este strivit de oasele mari ale pelvisului. Acest tip de traumatism poate produce sangerare la nivelul scrotului. In cazuri severe, este necesara interventia chirurgicala pentru repararea rupturii, salvandu-se astfel testiculul.

Torsiunea testiculara


In interiorul scrotului, testiculele sunt fixate la fiecare capat printr-o structura denumita cordon spermatic. Uneori, acest cordon se rasuceste in jurul testiculului, intrerupand astfel furnizarea de sange la nivelul testiculului. Simptomele torsiunii testiculare includ durere brusca si severa, marirea testiculului afectat si tumefiere.
Aceasta afectiune, care apare mai ales la barbatii mai tineri de 25 de ani, poate aparea datorita unei afectari testiculare sau secundar unei activitati ce necesita un efort mare. De asemenea, poate aparea fara o cauza evidenta.

Tratament

Torsiunea testiculara necesita tratament de urgenta. De obicei, tratamentul consta in corectarea afectiunii prin interventie chirurgicala. Functia testiculara poate fi salvata daca tulburarea este diagnosticata si tratata imediat. Daca aprovizionarea cu sange a testiculului este intrerupta pentru o perioada lunga de timp, testiculul poate fi afectat permanent si ar putea necesita indepartare chirurgicala.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu