Functiile organelor reproducatoare masculine sunt de a produce, mentine si transporta spermatozoizii (celulele reproducatoare ale barbatilor) si lichidul seminal, de a produce si secreta hormonii masculini si, prin acestea, de a contribui la perpetuarea speciei.
Aparatul genital masculin cuprinte atat structuri interne cat si externe.
Structurile externe sunt: penisul, scrotul si testiculele. Organele interne sunt mai mult adjuvante, printre acestea enumerandu-se: canalele deferente, canalele de ejaculare, uretra, veziculele seminale, glanda prostatica si glandele Coweper.
Printre cele mai frecvente afectiuni intalnite la nivelul aparatului reproducator masculin sunt: priapismul, leziunile cutanate de la nivelul penisului, tumefactia intrascrotala, glandul inflamat dar si hematospermia si secretiile uretrale ale penisului.
Curbarea anormala a penisului poate reprezenta inceputul unei anomalii anatomice, insa, poate fi si semnul afectiunii Peyronie.
In cazul acestei afectiuni, se formeaza o cicatrice sub tegument, la nivelul tesutului erectil si care forteaza organul sa se roteasca in sus, jos au inspre stanga sau dreapta. Boala Peyronie poate aparea brusc sau poate avea o evolutie treptata, uneori extrem de dureroasa, determinand ca actul sexual sa se desfasoare cu dificultate sau chiar impiedicand desfasurarea acestuia.
Majoritatea barbatilor se simt extrem de jenati din cauza acestei afectiuni, motiv pentru care apar si problemele sexuale.
In cazuri exceptionale boala Peyronie poate fi transmisa ereditar, insa cauza cea mai frecventa este traumatismul organului in timpul practicarii unui sport sau in timpul unui act sexual viguros.
Boala Peyronie afecteaza mai ales barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 ani si apare predominant la barbatii albi si mai putin la cei de culoare sau asiatici. Peste 4% din barbatii albi din SUA sufera de aceasta afectiune.
Curbarea penisului poate semnala si o vasculita, o inflamatie a peretilor vaselor de sange.
Totodata, aproximativ 30% dintre barbatii cu boala Peyronie prezinta afectiunea mixta a tesuturilor conjunctive, comuna fiind boala Dupuytren - ingrosarea anormala a tesutului de la nivelul palmelor.
Afectiunea Peyronie poate disparea singura dupa o anumita perioada de timp; in caz contrar este necesara interventia chirurgicala. De asemenea, operatia este indicata si in cazul in care afectiunea este dureroasa sau cauzeaza probleme sexuale.
http://www.sfatulmedicului.ro/
miercuri, 17 februarie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu