vineri, 19 februarie 2010

Tratamente pentru endometrioza



Tratamentul endometriozei are ca scop reducerea simptomelor, a riscului infertilitatii si prevenirea aparitiei altor boli. Daca ai endometrioza trebuie sa consulti cat mai repede un medic.

Tratamente pentru endometrioza
Exista o serie de tratamente pentru endometrioza, printre care se numara si calmantele, contraceptivele hormonale, terapia cu hormoni, interventiile chirurgicale.

Calmantele si endometrioza
Calmantele sunt foarte des prescrise in cazul endometriozei. Acestea ar trebui sa-ti diminueze durereile si sa-ti permita sa-ti desfasori activitatile cotidiene. De regula, aspirina sau ibuprofenul ar trebui sa-ti diminueze durerile. Daca te confrunti cu dureri acute, doctorul ti-ar putea prescrie si un narcotic usor.

Contraceptivele hormonale
Contraceptivele care contin estrogen si prosterogen pot diminua durerile din timpul menstruatiei.
De asemenea, acestea vor diminua sangerarile abundente din timpul mentruatiei. Contraceptivele prescrise in cazul endometriozei pot fi luate in continuu pentru a limita numarul menstruatiiilor pe care le ai intr-un an. Printre efectele secundare cu care s-ar putea sa te confrunti se numara: starile de greata, ingrasatul, dureri de cap sau sangerari intre menstruatii.

Terapia cu hormoni Gn-RH
Terapia cu hormoni are ca rol diminuarea sangerarii din timpul menstruatiei. Gn-RH este denumirea unor hormoni sintetici care se aseamana cu cei eliberati de gonade si pe care organismul tau ii va folosi pentru a regla perioada la care apare menstruatia. Daca urmezi acest tratament, sangerarile ar trebui sa se opreasca dupa 2 luni, iar celelalte simptome vor disparea in aproximativ 6 saptamani. Din nefericire acest tratament are si efecte secundare. Vei experimenta cateva dintre simptomele menopauzei. Tratamentul cu hormoni Gn-RH cauzeaza dimnuarea masei osoase. Dupa 6 luni de tratament poti pierde intre 4% si 6 % din masa osoasa si exista posibilitatea sa faci osteoporoza.

Interventia chirurgicala si endometrioza
Daca te confrunti cu o forma severa de endometrioza exista posibilitatea sa ti se recomande o interventie chirurgicala. De regula, interventia chirurgicala in cazul endometriozei presupune folosirea laserului pentru distrugerea tesuturilor. In unele cazuri, interventia chirurgicala poate "incetini" boala suficient de mult pentru ca pacienta sa poata avea un copil. In alte cazuri, boala poate fi atat de avansata incat trebuie sa se recurga la hiserectomie. Aceasta operatie presupune indepartarea ovarelor si a uterului pentru dimnuarea durerilor.





Endometrioza: terapii alternative
Daca tratamentele conventionale nu-ti inspira incredere, poti cauta si remedii naturiste. Majoritatea tratamentelor naturiste au ca scop reducerea cantitatii de estrogen din organism. In multe cazuri, estrogenul este cauza care determina marirea tesutului endometriom. Iata cateva exemple de tratamente naturiste care ar putea sa-ti fie de ajutor.
- vitamina E. Vitamina E este recunoscuta pentru efectele sale antiinflamatoare si calmante. De asemenea poate ajuta in echilibrarea nivelului de estrogen din organism.
- cremele care contin prosterogen pot fi achizitionate si din plafare. Acestea au ca scop echilibrarea cantitatii de estrogen din organism.
- dieta care reduce estrogenul. Dietele sunt adeseori recomandate celor care sufera de endometrioza. Urmand o dieta care reduce nivelul estrogenului din organism puteti preveni aparitia altor tesuturi endometriom. In cadrul acestei diete trebuie sa consumi cat maimulte fibre si legume si sa eviti produsele anorganice.

NOTA: Inainte de a incepe orice tratament naturist trebuie sa ceri obligatoriu parerea unui medic!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu