vineri, 19 februarie 2010

Endometrioza





Majoritatea femeilor se confrunta cu un sentiment de discomfort in timpul menstruatiei. Dar ce se intampla cand respectivele dureri devin insuportabile? Ei bine, daca te confrunti cu dureri persistente si puternice, s-ar putea sa ai endometrioza. Endometrioza poate sa-ti schimbe total modul de viata pana acolo incat nici nu-ti mai poti indeplini activitatile zilnice. Daca ti se pare ca ai putea suferi de aceasta afectiune este foarte important sa mergi la un consult medical. Totusi, pentru ca este destul de dificil sa se diagnosticheze endometrioza este foarte important sa stii cum sa-ti descrii starea in care te afli.

Ce este endometrioza

Cateva milioane de femei sufera de endometrioza. Endometrioza este o boala cronica ce afecteaza procesul menstruatiei lunare. Aceasta boala se manifesta prin aparitia unor tumori benigne, constituite din elemente epiteliale care se dezvolta in tesuturi mai indepartate de uter.
Daca ai endometrioza, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina, (in termeni medicali se numeste endometriom) poate aparea si in ovare, pe trompele uterine sau pe rect. In unele cazuri, acest tesut poate creste chiar si pe vezica urinara, pe intestine sau in vagin. In cele din urma acest tesut provoaca leziune organelor de care se "lipeste". Cu fiecare luna, tesutul se dezvolta si mai mult provocand durere si discomfort. Pentru ca organismul nu poate elimina tesutul apar si sangerari interne.

Cauze

Din pacate, pana la ora actuala oamenii de stiinta nu au reusit sa descopere cauzele care determina aparitia endometriozei. Totusi, exista o serie de teorii cu privire la aparitia acestei boli. Unii specialisti sunt de parere ca endometrioza este declansata de complicatii genetice care se transmit in familie. Altii considera ca sistemul limfatic are un rol important in aparitia endometriomului pe diferite organe ale organismului. O alta teorie sustine ca lichidul menstrual neeliminat poate cauza aparitia endometriozei.

Simptome

Printre cele mai evidente simptome ale endometriozei se numara durerile pelviene acute in timpul menstruatiei. Totusi nu toate femeile care sufera de endometrioza se confrunta cu dureri puternice in timpul menstruatiei. De fapt, un numar mare de femei nu manifesta simptome ale acestei afectiuni, cu toate ca sufera de endometrioza. Simptomele acestei afectiuni apar de-abia dupa ce boala se inrautateste. Pentru a evita o situatie neplacuta, este recomandat sa-ti faci in mod regulat cate un control medical. Printre simptomele endometriozei se numara:
- dureri puternice in timpul menstruatiei, cu crampe in zona abdomeniului
- dureri in perioada de ovulatie
- dureri in timpul actului sexual
- dureri in timp ce urinezi, mai ales daca esti la menstruatie
- sangerari in perioada dintre menstruatii

Complicatii

Daca suferi de endometrioza nu amana tratamentul. Aceasta afectiune poate conduce la infertilitate. Din nefericire, aproximativ 40% dintre femeile diagnosticate cu endometrioza nu pot avea copii. Cu cat boala este descoperita mai tarziu, cu atat riscul aparitiei infertilitatii creste.

Tratament

Pana la ora actuala nu s-a gasit un leac pentru endometrioza, dar exista o serie de tratamente care au ca scop ameliorarea acestei boli.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu