miercuri, 17 februarie 2010

Hematospermia si alte afectiuni

Hematospermia

Ejacularea rosiatica, medical cunoscuta sub denumirea de hematospermie, de regula indica prezenta sangelui in lichidul seminal.
Sangele poate ajunge acolo din cauza oricarui tip de inflamatie a tractului reproductiv.

Barbatii care deja au avut un episod de hematospermie sa se astepte si la urmatoarele. Cu toate ca nu este un simptom al unei afectiuni grave, ejacularea cu sange poate creste incidenta cancerului de prostata.

Secretii uretrale ale penisului

Scurgerile care apar la nivelul penisului pot semnala uretrita – inflamare a uretrei, canalul prin care urina este eliminata din organism, motiv pentru care uretra este un mediu perfect pentru microbi.

Acesti germeni pot aparea si ca urmare a infectiei de la nivelul prostatei sau pot fi dobanditi in timpul actului sexual. Daca lichidul este vascos, tulbure si urat mirositor, scurgerile reprezinta un simptom al afectiunii numita gonoree.

Glandul imflamat

In cazul in care un barbat are capul penisului (gland) inflamat, acesta poate suferi de balanita – afectiune care apare din cauza unei igiene intime necorespunzatoare. Daca barbatul prezinta si inflamarea preputului atunci afectiunea se numeste balanopostita.

In ultima faza a acestor afectiuni, inflamatia si tumefactia se pot agrava atat de tare incat decalotarea devine imposibila (nu isi poate da inapoi preputul) – afectiune cunoscuta medical sub denumirea de fimoza.

Formatiuni pe testicul

Aparita unei formatiuni (galme) pe unul din testicule poate fi semnul aparitiei unui spermatocel – chist benign cu continut spermatic, care se afla in interiorul scrotului dar este atasat de epididim. De asemenea, aceasta galma poate semnala si o leziune testiculara sau o infectie.

Din nefericite, un chist rigid, dureros poate fi primul simptom ale cancerului testicular. O data cu aparitia acestui chist, barbatul poate simti: o greutate sau un disconfort la nivelul scrotului, dar si o durere apasata in spate sau in abdomen.

Exista si cazuri exceptionale, cand barbatul cu cancer testicular nu prezinta niciunul din simptomele acestei afectiuni.

Cancerul testicular este o forma rara de cancer care afecteaza mai ales barbatii tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 34 ani; rareori sunt diagnosticate persoane care au trecut de varsta de 40 ani.

In SUA, persoanele caucaziene (de culoare alba) prezinta cel mai ridicat risc de a suferi de cancer testicular, urmati fiind de hispanici si asiatic. Persoanele de culoare prezinta cel mai scazut risc de a suferi de cancer testicular.

De asemenea, trebuie mentionat ca aceasta afectiune apare mai ales la persoanele tinere care s-au nascut cu un testicul necoborat in scrot, si la cele unde au existat cazuri similare in familie. Un risc crescut al cancerului testicular il prezinta si barbatii nascuti cu un cromozon X in plus - afectiune genetica numita Sindromul Klinefelter.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu