miercuri, 17 februarie 2010

Acidul folic si cancerul de prostata


Barbatii care iau zilnic suplimente de acid folic au un risc triplu sa se imbolnaveasca de cancer de prostata, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea din California de Sud, informeaza presa americana de specialitate.

Cercetatorii americani au ajuns la aceasta concluzie in urma reanalizarii rezultatelor unui studiu desfasurat intre 1993 si 2006. Studiul a avea ca scop determinarea beneficiilor si riscurilor aspirinei si acidului folic asupra polipilor colonici la barbatii cu risc crescut de cancer.

Prima analiza nu a aratat ca suplimentele de acid folic ar avea vreun efect asupra cancerului de prostata.

La analiza secundara, cercetatorii au studiat incidenta cancerului de prostata pe un esantion de 643 de barbati carora le-a fost administrat un supliment de acid folic sau un placebo. Astfel, s-a determinat ca riscul estimat de cancer de prostata este de 9,7% la barbatii care au luat acid folic si de doar 3,3% la cei care au luat placebo.

Acidul folic este o vitamina de tip B care se gaseste in mod natural in multe legume, fructe si cereale, iar studii precedente au demonstrat ca reduce defectele tubului neural la copii, daca este luat de mama in timpul sarcinii.

Nivelurile de acid folic sunt importante in prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum si in cazul bolilor cardiovasculare si neurologice.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu