sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Zmeurul




Mugurii de zmeur, progesteron natural

Mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc şi se conservă în miere de albine. Un alt lot de muguri se usucă şi se macină fin pînă la forma de pulbere, din care se ia cîte o linguriţă de 4 ori/zi, avînd rol de progesteron natural şi reglator al activităţii ovarelor.

Pulberea din muguri, recomandată în timpul menopauzei

Tratamentul cu pulbere din muguri de zmeur ţine sub control toate reacţiile legate de menopauză (bufeuri şi usturimi în zona genitală). Femeile care vor să renunţe la controversatele anticoncepţionale pot recurge la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preîntîmpina eventualele tulburări emoţionale şi hormonale. După un tratament de lungă durată se vor încetini considerabil procesele de îmbătrînire, în paralel cu efectele terapeutice sigure contra chisturilor ovariene, fibrom uterin, noduli mamari şi sindrom premenstrual.

Pe lîngă pulberea din muguri se poate folosi şi tinctura din muguri, eficientă în tratamentele pentru chist ovarian, fibrom uterin, amenoree, metroragii, menoragii, metrite, iminenţă de avort şi pilozitate excesivă.

Mlădiţe de zmeur pentru restabilirea echilibrului ovarian

Mlădiţele de zmeur sînt utilizate la prepararea unor medicamente cu o largă aplicabilitate în tratarea diferitelor afecţiuni maladive. Mlădiţele proaspete se cîntăresc şi se introduc într-o sticlă brună pentru macerare timp de 4-5 zile în alcool 90°, care acoperă în întregime materialul vegetal. Se adaugă un amestec de apă, glicerină (în raport 1:1) astfel ca solventul (alcool, apă, glicerină) să fie în cantitate de 20 de ori mai mare decît greutatea mlădiţelor. Se continuă macerarea încă 3 săptămîni, după care se decantează, cu stoarcere, se strecoară prin tifon, se lasă în repaus încă 48 de ore şi se strecoară încă o dată. Tratamentele cu extract glicero-alcoolic din mlădiţe au efecte excepţionale contra bolilor aparatului genital feminin, restabilind echilibrul ovarian dereglat.

Consumînd cîte 30-50 picături, dimineaţa şi seara, luate cu 7 zile înainte de ciclu şi în timpul ciclului, extractul din mlădiţe are bune efecte în combaterea tulburărilor premenstruale cu dureri de sîni şi de abdomen şi cu tensiune nervoasă, precum şi în dereglările de ciclu menstrual (metroragie funcţională, menoragie, amenoree, dismenoree şi pierderi abundente de sînge).

Extractul din mlădiţe tinere de zmeur previne îmbătrînirea precoce la femei


Efecte deosebit de bune se constată şi în combaterea fibromului uterin, a chisturilor ovariene, tulburări de menopauză, tulburări de libidou, frigiditate, iminenţă de avort, metrite şi vaginite, hipogonadism şi tulburări endocrine la pubertatea fetelor cu pilozitate excesivă. De asemenea, acţionează în prevenirea îmbătrînirii precoce a femeilor.

Pentru mărirea eficacităţii tratamentului, se recomandă unele asocieri ale extractului din mlădiţe de zmeur cu alte extracte, precum cele din coacăz negru în caz de chist ovarian, coacăz negru, mure şi alun în caz de fibrom uterin, rozmarin şi merişor în caz de menopauză cu tulburări şi pentru evitarea îmbătrînirii precoce a femeilor.

Conţinut bogat în vitamina C şi săruri minerale

Valoarea nutritivă şi terapeutică a fructelor de zmeur creşte în mod semnificativ prin ansamblul vitaminic foarte complex în care predomină vitamina C (20-50 mg la sută), B1, B2, D, P, PP şi beta-caroten. Pentru păstrarea conţinutului vitaminic, trebuie să se ţină seama de posibilitatea degradării rapide prin fierbere la temperaturi mai mari de 40°C, în procesul de oxidare la aer şi la contactul cu vasele de cupru.

Conţinutul ridicat de săruri minerale, uşor asimilabile (K, Ca, P, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu), reprezintă sursa naturală a componentelor primare, necesare sintezei de principii active cu acţiuni terapeutice. Aceste săruri minerale (4-5 g la litru de suc) constituie materialul de construcţie pentru nervi, vase şi sînge şi au rol de neutralizare a acţiunii dăunătoare a acidului uric, menţinînd alcalinitatea sîngelui între limite normale

sursa www.evenimentul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu