duminică, 31 ianuarie 2010

Metrita si anexitele




METRITA


Metrita, inflamatia uterului, poate fi localizata la colul uterin (metrita cervicala sau cervicita), la corpul uterin, sau ambele.. Metritele cervicale sunt destul de frecvente si se manifesta prin scurgere abundenta, cu aspect vascos sau mucopurulent, datorita infectarii glandelor colului uterin.

In metrita cervicala se mai pot produce eroziuni in jurul orificiului colului uterin sau chiar adevarate rani care sangereaza putin – una din consecinte fiind uneori, asa numita rana pe col/(rana pe uter).

De aceea la aparitia acestor semne trebuie sa mergeti la medic de urgenta.

De la caz la caz se va face un examen colposcopic, iar in cazuri in care exista incertitudini , o biopsie.

Dupa ce se stabileste diagnosticul trebuie urmat fara abatere tratamentul corespunzator (medicamente sub forma de pastile, de inghitit, sub forma de ovule si/sau pansament pe col, , spalaturi vaginale si /sau aplicatii de unguente, si in cele din urma, rezectia termica, diatermocoagularea, ERAD, adica distrugerea cu ajutorul curentilor electrici de inalta frecventa a mucoasei bolnave sau tratamentul chirurgical, care consta in extirparea colului uterin intro masura mai mica – conizatie - sau mai mare – amputatie de col).

In ultimii ani examenul citologic pentru screening, denumit metoda Babes-Papanicolau, cunoscut in toate colectivitatile de femei, dar din diverse considerente insuficient aplicat, a fost completat incepand cu 1991 cu un examen mai complex, Sistemul Bethestda. Acest examen simplu s-a dovedit a fi foarte eficace in depistarea precoce a cancerului uterin.

De aceea in interesul propriei lor sanatati, femeile trebuie sa se prezinte, cu incredere, la cabinetul medicului ginecolog, pentru un consult de rutina, cel putin o data pe an.



ANEXITELE


Anexitele, dupa cum le spune si numele, reprezinta inflamatii ale anexelor uterului, adica a trompelor si ovarelor, si se mai numesc si salpingo-ovarite sau metroanexite, deoarece de cele mai multe ori inflamatia intereseaza in grade diferite atat uterul, cat si trompele cu ovarele. Leziunile predominante sunt de obicei la trompa (salpinge), ovarul fiind mai rar si in mica masura atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa mai accentuate intr-o parte.

Simptomatologia bolilor aparatului genital la femeie se caracterizeaza in formele acute prin dureri in abdomen si in durerea salelor, febra, secretie vaginala abundenta sau pierderi de sange. Intensitatea durerilor este variabila: uneori sunt surde, alteori violente si exagerate de eforturi de urinare, de scaun etc.

Tratamentul care consta in administrea de antibiotice, calmante vitaminoterapie, repaus la pat, poate duce la vindecare.

Nici in acest domeniu medicamentele singure nu pot sa duca la rezolvare deplina, nu pot sa faca minuni. Daca miza pusa pe medicamente este prea mare, vindecarile care survin nu sunt depline, survin recidive frecvente, apar mici complicatii si, treptat, boala se cronicizeaza.

Anexita cronica se caracterizeaza prin dureri persistente in bazin uni sau bilaterale, accentuate de frig, oboseala, menstruatie. Raporturile sexuale, dureroase si ele, incep sa fie evitate. Deseori apar tulburari menstruale. Sterilitatea este una din urmaile frecvente ale inflamatiilor genitale cronice. Tratamentul formelor cronice fiind mai dificil si de lunga durata, trebuie luate toate masurile pentru a se evita imbolnavirea acuta, iar cand aceasta are loc, trebuie tratata cu toata grija pana la completa ei vindecare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu