joi, 28 ianuarie 2010

Infertilitatea feminina





Infertilitatea este un motiv de ingrijorare pentru numeroase cupluri intrucat acest diagnostic poate schimba radical viata pe care acestea si-au imaginat-o dintotdeauna.

O persoana este considerata infertila dupa un an de incercari esuate de a concepe un copil. Dar, conform unor studii, majoritatea femeilor cu varste pana la 39 ani care nu au ramas insarcinate in primul an de incercari, au reusit acest lucru in al doilea, fara ajutor medical. Dintre femeile intre 27 si 34 ani, doar 6% nu au reusit sa conceapa un copil in al doilea an. Iar intre 35 si 39 ani, doar 9% din femei nu au ramas insarcinate.

Deci, chiar daca incerci sa ramai insarcinanata timp de un an si nu reusesti, asta nu inseamna ca esti infertila. Nu ceda tentatiei de a apela la tratamente costisitoare impotriva infertilitatii daca nu este absolut necesar.

Consultatia medicala de specialitate
Daca suspectezi ca esti infertila, cel mai indicat este sa te prezinti la medic, de preferinta la un specialist in probleme de infertilitate. Acesta iti va pune intrebari legate de starea de sanatate, de partenerul tau si de obiceiurile voastre.

Testele sangvine
Testele de infertilitate incep in mod obisnuit cu examenul fizic si cu testele sangvine care masoara nivelul de hormoni feminini (hormonii tiroidieni, prolactina), hormonii masculini si depisteaza hepatita sau virusul HIV.

Alte teste si proceduri
Monitorizarea temperaturii bazale. Medicul iti poate recomanda inregistrarea temperaturii bazale drept o metoda de stabilire a momentului ovulatiei.

Infertilitatea este o problema a femeilor?

Femeile si barbatii sunt responsabili in mod egal atunci cand este vorba de infertilitate. Cauza infertilitatii este feminina in 40% din cazuri, masculina tot in 40% din cazuri, iar in restul de 20% - infertilitatea se datoreaza ambilor parteneri sau are o cauza necunoscuta. De aceea este foarte important ca ambii parteneri sa efectueze analizele medicale, iar daca este cazul, tratamentul necesar.Deci este fals ca infertilitatea este doar o problema doar a femeilor.

Infertilitatea este cauzata de stres ?

Infertilitatea este o boala a sistemului reproductiv. Desi stresul poate afecta nivelul hormonal si ovulatia, el nu este responsabil si pentru incapacitatea de a ramane insarcinata. Stresul si emotiile puternice pe care le simti sunt rezultatul infertilitatii, iar nu cauza acesteia. Deci si aceasta constatare este falsa

Nu te ingrijora: in timp, vei ramane insarcinata

Fals ! Infertilitatea este o afectiune ce necesita in general tratament medical. Cel putin 50% din cuplurile care sunt supuse unui test de infertilitate, raspund la tratament si reusesc sa conceapa un copil. Rata "vindecarii spontane" in cazul cuplurilor care nu apeleaza la ajutor de specialitate este de doar 5%, ceea ce inseamna ca sansele cuplurilor de a concepe un copil sunt de 10 ori mai mari atunci cand acestea se prezinta la medic pentru a trata infertilitatea.

Daca, din orice motiv, esti ingrijorata in privinta capacitatii tale de a ramane insarcinata, programeaza o consultatie medicala cat mai repede posibil si efectueaza un test de infertilitate. Acest sfat este valabil mai ales daca:
-Ai peste 35 ani
-Ai cicluri menstruale neregulate
-Menstruatia este dureroasa
-Ai suferit mai multe avortui spontane in trecut
-Ai folosit un dispozitiv intrauterin (DIU)
-Ai avut o infectie pelvina sau ai suferit o chirurgie abdominala

Se recomanda efectuarea testului de infertilitate si in cazul persoanelor ale caror mame au luat hormonul sintetic dietilstilbestrol (DES) in timpul sarcinii, sau in cazul barbatilor care au suferit leziuni testiculare sau au avut infectii genitourinare frecvente.

Partenerul te va parasi din cauza infertilitatii

Fals! Fara indoiala, infertilitatea este o criza majora a vietii, care afecteaza casatoria. Dar o relatie reusita necesita multa rabdare si eforturi sustinute din partea ambilor parteneri pentru a trece peste incercarile vietii, inclusiv cea a infertilitatii. Din fericire, majoritatea cuplurilor depasesc aceasta criza si, de cele mai multe ori, relatia lor devine mai puternica.

Viata mea va fi umbrita de infertilitate si nimic nu va mai fi la fel

Fals ! Infertilitatea este o criza a vietii, care probabil ca va avea efecte asupra vietii tale la un moment dat. Este perfect normal sa te simti coplesita, sa ai crize de anxietate, tristete sau sa ai sentimente de vinovatie. In acelasi timp, dorinta de a avea un copil poate deveni singurul tau scop in viata, in detrimentul altor laturi ale vietii. Modul in care ti-ai imaginat viata va fi greu incercat, dar vei reusi sa treci cu bine peste aceasta criza. Trebuie sa intelegi ca aceste sentimente de tristete si de pierdere sunt normale.

Desi problemele si emotiile legate de infertilitate apar in viata in momente si in moduri imprevizible (sau previzibile -la menopauza, de exemplu), ele pot fi rezolvate pe masura ce strabati fiecare etapa a infertilitatii.

Afectiuni asociate cu infertilitatea

Endometrioza si infertilitatea

Endometrioza este una din primele trei cauze ale infertilitatii la femei.

In timpul unui ciclu menstrual normal mucoasa uterina (numita endometru) se ingroasa pregatindu-se pentru sarcina. Daca nu ramai insarcinata in luna respectiva, corpul tau elimina endometrul in timpul menstruatiei. In cazul endometriozei, din cauze inca necunoscute medicilor, un tesut asemanator endometrului se dezvolta inafara uterului: la nivelul ovarelor, trompelor uterine, sau perineului. Uneori acesta apare si in colul uterin, vagin, rect, vezica urinara, sau intestine.

Acest tesut se comporta la fel ca endometrul: mai intai se acumuleaza iar apoi este eliminat in timpul menstruatiei. Dar, spre deosebire de mucoasa uterina, acest tesut nu poate fi eliminat in mod normal, cauzand iritatii, inflamatii si aparitia cicatricelor. Proliferarea acestui tesut impiedica eliberarea ovulelor sau fertilizarea acestora de catre spermatozoizi.

Pe langa infertilitate, semnele si simptomele endometriozei sunt:
- Durere in timpul contactului sexual
- Durere in timpul mictiunii
- Crampe dureroase in timpul menstruatiei
- Durere abdominala acuta inainte sau dupa menstruatie
- Dureri pelvine cronice sau dureri lombare
- Flux menstrual abundent sau sangerari inafara menstruatiei
- Oboseala

Infertilitatea si Sindromul ovarului polichistic

Daca suferi de sindromul ovarului polichistic si ai o greutate peste media normala, poti incerca sa slabesti pentru a-ti mari sansele de a ramane insarcinata.

Medicul iti poate prescrie si medicamente pentru scaderea nivelului de insulina, o problema frecventa a femeilor cu sindromul ovarului polichistic, cauzata de incapacitatea organismului de a recunoaste insulina. Nivelul crescut de insulina pe o perioada indelungata poate duce la diabet.

Clomid este un medicament folosit pentru a stimula ovulatia. Medicul va monitoriza nivelul de hormoni din sange si va cere efectuarea unor ecografii ale aparatului genital. Femeile care folosesc terapia hormonala dezvolta mai multi foliculi, existand deci riscul unei sarcini multiple.



Fertilizarea in vitro (FIV) este alt tratament pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic care doresc sa ramana insarcinate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu