joi, 10 decembrie 2009

TESTELE DE OVULATIE



Perioada de timp dintre doua menstre se numeste ciclu menstrual putand varia intre 25 si 40 de zile,iar perioada sangerarii poate fi de 3 pana la 7 zile.

In timpul ciclului menstrual invelisul interior al uterului,numit endometru se dezvolta sub influenta estrogenului pregatindu-se pentru o eventuala sarcina.In paralel cu acest proces cativa foliculi incep sa se dezvolte sub influenta FSH pentru ca in final doar un singur folicul sa ajunga la maturitate si sa elibereze ovulul sub influenta hormonului luteinizant.
Aceasta eliberare a ovulului are loc la cca 24 de ore,maximum 48 de ore de la cresterea nivelului de hormon luteinizant LH.

Nivelul de hormon luteinizant poate fi determinat prin investigatii de laborator. Aparitia testelor de ovulatie constituie o alternativa ce ofera confort si rapiditate in decelarea(determinarea) eliberarii de hormon luteinizant.Testele de ovulatie se bazeaza pe depistarea hormonului luteinizant in urina femeii.Daca in cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 de zile descarcarea de hormon luteinizant are loc in a 13-a zi,deci testul de ovulatie va fi efectuat in aceasta zi,in cazul unui ciclu menstrual neregulat va fi luat ca referinta cel mai scurt ciclu.Trebuie mentionat ca aceste aceste teste arata descarcarea de hormon luteinizant si ca in cca 24 de ore este posibila eliberarea ovulului,dar nu arata in mod cert ca ovulatia s-a produs.

Tesul de ovulatie te ajuta sa determini perioada in care exista posibilitatea cea mai mare sa ramani insarcinata. Hormonul LH (hormon luteinic) se afla permanent in urina, nivelul acestuia crescand inaintea celei mai fertile zile din luna.

Pentru planificarea sarcinii, este necesara descoperirea aparitiei nivelului cel mai ridicat al LH-ului si implicit momentul in care posibilitatea de ovulatie este mai mare.

Daca dupa mai multe incercari testul nu este pozitiv nu iti face griji. Aceasta inseamna ca nu ai avut ovulatie inca si trebuie sa continui testarea sau e posibil sa ai un ciclu mai lung iar in cazul unor rezultate negative sa continui testarea luna urmatoare.

Este normal sa ai ocazional un ciclu mai lung sau mai scurt, sau sa ai un ciclu fara ovulatie. Exista multi factori care afecteaza capacitatea ta de a ramane gravida, chiar daca ai avut relatii sexuale in timpul perioadei fertile. Daca dupa mai multe luni nu ai avut succes, consulta medicul specialist.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu