luni, 21 decembrie 2009

EUPHORBIA PULCHERRIMA






Sau STEAUA CRACIUNULUI

Lumina si temperatura

Ii place lumina puternica, chiar si soarele direct, dar in zilele de vara trebuie ferita de insolatie si amplasata intr-un loc usor umbrit. Se vor evita locurile aflate la sud sau la vest.
Temperatura optima este de 18-20 gr. celsius ziua si 15-18 gr. celsius noaptea.

Frunze si flori

Frunzele sunt mari, eliptice sau ovale, de culoare rosie, roz, galbena sau alba, dand impresei unei stele. De fapt, adevarata floare mica, galbena, lipsita de sepale si petale este androceul in forma de cupa. Perioada de inflorire este din noiembrie pana in februarie. Frumusetea plantei este data de frunzele bazale numite bractee ce se coloreaza in rosu inainte de Craciun. ''Florile'' se mentin pe frunze circa 3-4 luni.

Solul trebuie sa fie usor si poros, un amestec de turba, pamant de flori si nisip, bine drenat, cu un pH de 6-6,5.

Udarea Solul trebuie sa fie in permanenta umed pana la inceputul toamnei. Apa cu care se uda planta nu trebuie sa fie dura.

Iubeste aerul umed, deci pulverizarea se va face zilnic sau o data la 2 zile.

Ingrãsãmintele se vor aplica numai in perioada de crestere si inflorire a plantei, o data la 2 saptamani, folosind un ingrasamant bogat in Molibden.

Inmultirea se face prin butasi obtinuti din aprilie pana in august selectionati de la planta mama sanatoasa si inradacinati in substrat de perlit sau nisip, cu pet ''in cap''. Butasii, avand lungimea de 10-12 cm si varsta minima de 5-6 saptamani, se planteaza la o adancime de 3-4 cm. Inradacinarea dureaza 4 saptamani, dupa care butasii se planteaza in ghivece cu diametrul de 6-8 cm. Inainte de plantare, butasii trebuie sa stea o perioada de timp in apa calduta (25-30 gr. celsius) pentru indepartarea latexului care impiedica inradacinarea.
O alta metoda de inmultire este prin seminte, dar este un proces anevoios, de lunga durata.

Conditii de iernare

Dupã înflorire planta intrã în repaus pînã primãvara. Se va tine într-un loc rãcoros, dar temperatura nu trebuie sã scadã sub 10 grade Celsius. Se va reduce udarea si se va întrerupe fertilizarea.


Boli si daunatori


Caderea frunzelor este cauza de excesul de apa, de curentii de aer rece si de schimbarea brusca a temperaturii. Insuficienta apei provoaca ofilirea frunzelor. Patarea frunzelor se datoreaza lipsei mineralelor din sol.

Îngrijire

Primãvara, dupã iesirea din perioada de repaus, se transplanteaza de 1-2 ori in vase din ce in ce mai mari. Taierile pentru corectarea inaltimii si a formei plantei se vor executa tot primavara. Ciupirea varfurilor se va face pentru a stimula ramificarea. Este bine ca planta sa nu fie mutata sau miscata din locul in care a fost pusa. Daca este posibil pe timpul primaverii si al verii este bine sa fie tinuta afara, sau pe balcon.
Bracteelele lungi, mari, intens colorate, avand o stralucire deosebita sunt datorate corelatiei favorabile dintre lumina si temperatura. Cultivatorii recomandã ca, pentru a produce bractee si în anul urmãtor, planta sã fie tinutã timp de 14-15 ore pe zi în întuneric total, începînd din mijlocul lui septembrie pînã în mijlocul lui noiembrie. În tot acest timp, temperatura trebuie sã fie de 10 grade Celsius. Acest lucru se poate obtine foarte usor, dacã planta este acoperitã cu o pungã neagrã de la ora 17 pînã a doua zi la 8. Se spune cã în aceastã perioadã, doar 5 minute de luminã de la un bec de 60 W vor duce la întîrzierea înfloririi cu 2 sãptãmîni. Pe toatã perioada în care se aplicã acest tratament se continuã udarea si fertilizarea. Acest tratament se întrerupe în momentul aparitiei primelor bractee colorate.

Surse bibliografice:
http://www.gradina-online.ro/POINSETIA_Euphorbia_pulcherrima_A3656.html
http://www.gradinamea.ro/tag/inmultire+poinsetia
http://www.ele.ro/articol_3567.html
Elena Selaru-Plante de apartament

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu