luni, 28 decembrie 2009

LIPSA VITAMINEI B12 POATE DUCE LA STERILITATE !!!




In urma unei banale hemoleucograme am constatat ca am VOLUMUL ERITROCITAR MEDIU (VEM) la limita maxima. In urma unor cautari am vazut ca asta inseamna anemie pernicioasa, adica lipsa vitaminei B12. Cercetand si mai mult am observat ca vitamina B12 poate fi implicata chiar in pierderea repetata a sarcinilor sau lipsa ovulatiei sau chiar imposibilitatea implantarii.

Iata un articol pe aceasta tema :

"Lipsa de vitamina B-12 poate produce avorturi spontane

Desi lipsa de vitamina B-12 este rar intalnita, femeile care se afla in aceasta situatie au deseori avorturi spontane si sufera de sterilitate, conform unui studiu publicat in Journal of Reproductive Medicine. Dar totusi aceasta problema poate fi usor corectata prin administrarea acestei vitmaine pe cale bucala, vitmaina care ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si a globulelor rosii.

Michael Bennett, directorul departamentului de hematologie al centrului medical Ha'Emek din Afula, Israel a studiat 14 femei care aveau lipsa de vitamina B-12 si suferisera piederi de sarcina sau aveau probleme cu fertilitatea. Majoritatea acestora aveau deja cel putin un copil, dar incercasera sa ramana gravide din nou dupa cel putin 8 ani de la nasterea ultimului copil. Una dintre aceste femeie pierduse deja 7 sarcini, dar dupa inceperea tratamentului cu vitamine a reusit sa ramana imediat insarcinata si a nascut 3 copii. Noua dintre femei au ramas de asemenea insarcinate dupa inceperea tratamnetului. Pentru celelalte patru femei, acestea au hotarat sa nu mai incerce sa raman insarcinate fiindca aveau peste 40 de ani.

Astfel, Bennett a tras concluzia ca femeile care au lipsa de vitamina B-12 sunt supuse unui risc sporit de a suferi de tromboza, boala care poate duce la pierderea sarcinii si poate dce eventual la sterilitate si inhibarea ovulatiei sau a implantarii. Suplimentele de vitamina B-12 ajuta sangele sa circule normal, imbunatatind sansele femeilor de a ramane insarcinate.

Ce puteti face in cazul lipsei de vitamina B-12?

In general aceasta este intalnita foarte rar, dar riscul de asa ceva este mai crescut in cazul persoanelor vegetariene, pentru ca cele mai importante surse de vitamina B-12 sunt carnea de vita, pestele (ca somon, ton etc.), cerealele, ouale, laptele, branza si iaurtul. Semne ale deficitului de vitamina B-12 sunt oboseala, ameteli, stare de slabiciune, constipatie, gaze, lipsa poftei de mancare si pierderea in greutate.

Bennett sfatuieste toti doctorii sa-si testeze pacientele pentru depistarea lipsei de vitamina B-12, mai ales pe cele care au fost diagnosticate cu infertilitate sau au avut pierderi de sarcina repetate. Problema este uneori mai complicata, caci o cantitate suficienta de acid folic poate masca de fapt o lipsa de vitamina B-12."

Asa ca faceti o hemoleucograma completa si daca vedeti VEM mare, nu strica sa luati niste B12...Eu deja iau un complex de vitamine B

articol preluat de aici : http://www.incasa.ro/Suplimentele_de_vitamine_in_timpul_sarcinii_5051_817_1.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu