sâmbătă, 12 noiembrie 2011

O prostata sanatoasa asigura fertilitatea masculina

Prostata este o glanda accesorie a tractului genital masculin, ce contribuie prin secretiile sale la formarea lichidului seminal. Din cei 3,5 mL (cu limite intre 2-6 mL), care reprezinta volumul mediu de lichid ejaculat, doar 0,5 mL (aproximativ 15%) sint produsi de prostata, restul fiind generati, mai ales, de veziculele seminale.

Substantele secretate de prostata: zinc, citrat, poliamine, antigen specific prostatic (PSA), fosfataza acida prostatica, fibrinolizine etc. sint implicate in procesul de inseminare (prin lichefierea spermei, sustinerea viabilitatii si motilitatii spermatozoizilor) si asigura, probabil, un grad de protectie impotriva infectiilor bacteriene ale tractului genital masculin.

Din cele prezentate mai sus reise faptul ca prostata are un rol important in asigurarea fertilitatii barbatului (capacitatea de a procrea), dar nu este implicata in determinarea calitatii activitatii sexuale (a potentei). Interventiile chirurgicale practicate in hiperplazia prostatica benigna (HPB, adenomul de prostata), fie ca sint endoscopice (rezectie transuretrala) sau deschise (adenomectomie transvezicala), determina ejaculare retrograda (lichidul seminal este trimis in vezica urinara, in loc sa fie eliminat prin uretra la exterior) la un numar important de pacienti. Acestia constata, pe linga absenta emisiei normale de sperma, eliminarea unui prim jet de urina tulbure, imediat dupa actul sexual.

Este interesant de mentionat faptul ca, la un procent redus de cazuri, medicamentele alfa-blocante adrenergice, utilizate in terapia HPB, pot determina ejaculare retrograda. In toate aceste situatii, calitatea actului sexual (libido, erectie, orgasm) nu este semnificativ afectata, dar ejacularea retrograda determina infertilitate.

Cind este indicata operatia la prostata

In cazul adenomului de prostata tratamentul chirurgical, mai rar indicat in prezent, este recomandat pacientilor cu simptomatologie de intensitate medie sau severa, care nu s-a ameliorat sub tratament medical. Sau in cazul aparitiei unor complicatii ale adenomului de prostata: retentie cronica de urina, infectie urinara recidivanta, litiaza vezicala, diverticuli vezicali, insuficienta renala (cu anumite limite) si hematurie recidivanta (daca au fost excluse alte cauze si este refractara la tratament cu inhibitoarele de 5-alfa reductaza).

„Optiunile de baza ale tratamentului chirurgical sint interventiile minim invazive (endoscopice), reprezentate de rezectia (TURP) sau incizia (TUIP) transuretrala a prostatei, si operatia clasica („deschisa"), numita adenomectomie. "TURP este interventia de electie in majoritatea cazurilor (peste 90%) cu volum prostatic mai mic de 60-80 mL. Principalele avantaje ale interventiilor endoscopice sint riscul mai mic de singerare intra si postoperator si durata semnificativ mai mica de spitalizare. Exista insa o complicatie rara, dar grava, specifica acestui tip de interventie, numita sindrom TUR, care are la baza intrarea in cantitate mare a lichidului de lavaj (apa sterila) in circulatia generala. Adenomectomia - care presupune operatia clasica- este indicata in cazul adenoamelor mari (peste 80 mL) sau al celor care asociaza complicatii (calcul vezical mare, diverticul vezical) ce nu pot fi rezolvate endoscopic. Alte procedee terapeutice, cu indicatii restrinse utilizeaza energie laser (coagulare sau vaporizare transuretrala a tesutului adenomatos), ultrasonica, hipertermie cu microunde etc. In cazuri bine alese, rezultatele sint incurajatoare, dar este necesara evaluarea suplimentara a eficientei pe termen lung. Colaborarea dintre medicul de familie si specialistul urolog este foarte importanta in evaluarea initiala si urmarirea evolutiei pacientului. Stabilirea diagnosticului de certitudine si a conduitei terapeutice in HBP apartine medicului urolog, iar medicului de familie ii revine sarcina de a supraveghea evolutia sub tratamentul prescris.", arata conf. dr. Cristian Costache.

Atentie la medicamentele pe baza de plante

In pofida unei publicitati agresive, care a contribuit la popularitatea agentilor fitoterapeutici, mecanismul lor de actiune este necunoscut, iar efectele biologice sint incerte.

Majoritatea medicilor urologi sustine necesitatea unor studii suplimentare, care ar putea aduce suportul stiintific necesar utilizarii acestei categorii de medicamente. Tocmai de aceea subliniez ca nu este bine ca bolnavii care sufera de adenom de prostata sa ia medicamente a caror reclama au vazut-o la televizor, ci sa urmeze doar tratamentul recomandat de un specialist


Dr. Cristian Costache, medic urolog in cadrul Spitalului „C.I. Parhon Iasi:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu