joi, 26 noiembrie 2009

TESTELE DE SARCINA

Cand banuiesti ca ai putea fi insarcinata, primul lucru la care te gandesti este sa faci un test de sarcina. Este rapid, comod, se poate face in intimitatea casei tale si riscul unui rezultat fals este relativ mic.

Multi producatori pretind ca testele lor dau rezultate corecte inca din ziua cand ar fi trebuit sa inceapa menstruatia. Dar ca sa fii sigura ca ai rezultatul bun, poti astepta o sapatamana de la data respectiva. La inceputul sarcinii, testele ar putea sa nu functioneze corect, pentru ca nu toate femeile au acelasi nivel al hormonilor.

Exista mai multe feluri de teste, dar toate funtioneaza cam la fel. Nu trebuie decat sa pui putina urina pe capatul unui betigas si peste cateva minute ai rezultatul sub forma a una sau doua liniute, un plus sau un minus, o anumita culoare. Unele teste sunt mai usor de citit decat altele. Daca nu reusesti sa citesti testul ales, incearca si alta marca.



Instructiunile pot sa varieze mult de la marca la marca. Urmeaza-le cat mai exact pentru a te asigura ca rezultatul este cel adevarat. Daca este nevoie, adreseaza eventualele intrebari farmacistei.

Modul de functionare al testelor de sarcina este relativ simplu. Dupa ce ovulul fecundat se ataseaza de peretele uterin, corpul mamei incepe sa produca hormonul sarcinii, adica gonadotropina corionica umana (hCG). Daca in urina se gaseste un nivel crescut al acestui hormon, el va fi detectat de test. La inceputul sarcinii nivelul de hCG din urina este destul de mic. De aceea, unele teste ies fals negative. Daca banuiesti ca ai putea fi insarcinata, dar testele arata contrariul, poti face o analiza de sange care va fi mai concludenta.

Multe din testele care se gasesc in farmacii pretind ca ar da rezultate concludente in 99% din cazuri, fiind facute in ziua in care ar fi trebuit sa inceapa menstruatia. Totusi, majoritatea testelor nu pot detecta o sarcina atata de devreme. Pentru rezultate sigure ar trebui sa astepti macar inca o saptamana.
Desi se intampla relativ rar, este posibil sa obtii un rezultat gresit. Rezultatul fals-pozitiv poate sa apara daca in urina sunt urme de sange sau proteine din cauza unor afectiuni. Si anumite medicamente - diuretice, medicamente pentru alergii - pot sa dea un rezultat fals-pozitiv.



Dar cel mai adesea, rezultatul gresit este fals negativ, ceea ce inseamna ca testul nu detecteaza sarcina desi ea exista. Se poate intampla daca faci testul prea devreme, caz in care trebuie sa-l repeti peste cateva zile, daca nu respecti intocmai instructiunile producatorului sau daca urina este prea diluata. Cel mai bine este sa faci testul de sarcina folosind prima urina de dimineata, care este mai concentrata.

Daca rezultatul este pozitiv (felicitari!!) sau daca ai facut mai multe teste si ai primit rezultate contradictorii, urmatorul pas este controlul ginecologic care va confirma sarcina.




Daca ai mai multe teste negative, dar menstruatia intarzie sa apara, din nou, trebuie sa urmeze un control ginecologic care va stabili cauza. Poate fi vorba de stres, efort fizic prelungit, un dezechilibru hormonal sau o afectiune ginecologica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu