vineri, 27 noiembrie 2009

AZALEEA



Azaleea(Rododendron) este o planta perena cu crestere arbustiva. Pretentiile pentru caldura sunt diferite in functie de stadiul de crestere al plantei, de executarea anumitor lucrari si de nivelul celorlalti factori de mediu.

Temperatura convenabila pentru crestere este de 22-25 grade C ziua si 16-18 grade C noaptea. Cresterea este mult incetinita sub temperaturi de 13 gradeC. Temperatura substratului si a apei au o importanta egala cu cea a aerului. Udarea plantei cu apa rece are drept consecinte aparitia de cloroze si incetinirea cresterii.

Intensitatea si durata luminii influenteaza cresterea azaleei. Este evident ca si calitatea luminii influenteaza cresterea plantei. Apa este un factor extrem de important in cultura de Azaleea(Rododendron), necesitand multa apa, mai ales vara; substratul nu trebuie sa se usuce niciodata. Apa dura se dedurizeaza, apa de ploaie este ideala.



Substratul de cultura trebuie sa aiba un continut ridicat in materie organica si capacitate mare de retinere a apei. El se alcatuieste din turba, scoarta de copaci, cetina de brad, balegar.

Inmultire la Azaleea(Rododendron) se poate face prin altoire sau prin butasi semi-lemnosi. Butasii, lungi de 3-4 cm se recolteaza in lunile ianuarie-februarie, din varfurile lastarilor si se inradacineaza in nisip. Inradacinarea este foarte dificila, de aceea este bine sa se foloseasca in acest sens hormoni rizogeni.

Fertilizarea se aplica cu solutii minerale in concentratie redusa.

Dupa trecerea florilor, daca este cazul se face traansplantarea in ghivece mai mari. In general, este bine sa nu se foloseasca vase prea mari, si mai ales, sa nu fie prea inalte. In luna mai se fac taierile de corectie a plantei.

In primul rand se elimina florile trecute, aplicandu-se taietura sub ele. Lastarii lacomi, subtiri, prost plasati se inlatura.

Vara se acorda urmatoarele lucrari de ingrijire: udarea prin pulverizare, umbrirea prin amplasarea plantei intr-un loc ferit de insolatie, ingrasarea in cateva etape (3-6) si eventula combaterea bolilor si daunatorilor.

Toamna se face transferarea plantei in locuri racoroase si luminate pentru parcurgerea perioadei de repaus. Prin aceste lucrari Azaleea se pregateste pentru o noua inflorire catre primavara anului viitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu