duminică, 31 ianuarie 2010

Metrita si anexitele




METRITA


Metrita, inflamatia uterului, poate fi localizata la colul uterin (metrita cervicala sau cervicita), la corpul uterin, sau ambele.. Metritele cervicale sunt destul de frecvente si se manifesta prin scurgere abundenta, cu aspect vascos sau mucopurulent, datorita infectarii glandelor colului uterin.

In metrita cervicala se mai pot produce eroziuni in jurul orificiului colului uterin sau chiar adevarate rani care sangereaza putin – una din consecinte fiind uneori, asa numita rana pe col/(rana pe uter).

De aceea la aparitia acestor semne trebuie sa mergeti la medic de urgenta.

De la caz la caz se va face un examen colposcopic, iar in cazuri in care exista incertitudini , o biopsie.

Dupa ce se stabileste diagnosticul trebuie urmat fara abatere tratamentul corespunzator (medicamente sub forma de pastile, de inghitit, sub forma de ovule si/sau pansament pe col, , spalaturi vaginale si /sau aplicatii de unguente, si in cele din urma, rezectia termica, diatermocoagularea, ERAD, adica distrugerea cu ajutorul curentilor electrici de inalta frecventa a mucoasei bolnave sau tratamentul chirurgical, care consta in extirparea colului uterin intro masura mai mica – conizatie - sau mai mare – amputatie de col).

In ultimii ani examenul citologic pentru screening, denumit metoda Babes-Papanicolau, cunoscut in toate colectivitatile de femei, dar din diverse considerente insuficient aplicat, a fost completat incepand cu 1991 cu un examen mai complex, Sistemul Bethestda. Acest examen simplu s-a dovedit a fi foarte eficace in depistarea precoce a cancerului uterin.

De aceea in interesul propriei lor sanatati, femeile trebuie sa se prezinte, cu incredere, la cabinetul medicului ginecolog, pentru un consult de rutina, cel putin o data pe an.



ANEXITELE


Anexitele, dupa cum le spune si numele, reprezinta inflamatii ale anexelor uterului, adica a trompelor si ovarelor, si se mai numesc si salpingo-ovarite sau metroanexite, deoarece de cele mai multe ori inflamatia intereseaza in grade diferite atat uterul, cat si trompele cu ovarele. Leziunile predominante sunt de obicei la trompa (salpinge), ovarul fiind mai rar si in mica masura atins de procesul inflamator. Leziunile anexiale sunt de obicei bilaterale, insa mai accentuate intr-o parte.

Simptomatologia bolilor aparatului genital la femeie se caracterizeaza in formele acute prin dureri in abdomen si in durerea salelor, febra, secretie vaginala abundenta sau pierderi de sange. Intensitatea durerilor este variabila: uneori sunt surde, alteori violente si exagerate de eforturi de urinare, de scaun etc.

Tratamentul care consta in administrea de antibiotice, calmante vitaminoterapie, repaus la pat, poate duce la vindecare.

Nici in acest domeniu medicamentele singure nu pot sa duca la rezolvare deplina, nu pot sa faca minuni. Daca miza pusa pe medicamente este prea mare, vindecarile care survin nu sunt depline, survin recidive frecvente, apar mici complicatii si, treptat, boala se cronicizeaza.

Anexita cronica se caracterizeaza prin dureri persistente in bazin uni sau bilaterale, accentuate de frig, oboseala, menstruatie. Raporturile sexuale, dureroase si ele, incep sa fie evitate. Deseori apar tulburari menstruale. Sterilitatea este una din urmaile frecvente ale inflamatiilor genitale cronice. Tratamentul formelor cronice fiind mai dificil si de lunga durata, trebuie luate toate masurile pentru a se evita imbolnavirea acuta, iar cand aceasta are loc, trebuie tratata cu toata grija pana la completa ei vindecare.
[ ... ]

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Branca ursului (ginsengul romanesc)




Celebritatea si-o datoreaza efectelor sale revitalizante cu totul deosebite, exercitate atat asupra femeilor, cat si asupra barbatilor. In zonele de munte, era mai folosita decat napraznicul sau sculatoarea ca revigorant sexual si reintineritor, iar frunzele si florile sale erau folosite extern in tratamente foarte dificile, cum ar fi cel al bubei negre (antraxul) sau al sperietului (afectiune neuro-pshica produsa la copii de socuri emotionale). Studiile stiintifice moderne confirma valoarea terapeutica a acestei specii, prea putin cunoscute la noi, despre care vom invata insa cate ceva in cele ce urmeaza.
De la branca ursului se culeg frunzele, florile si semintele, acestea din urma avand si cel mai puternic efect.

Boli care se vindeca cu branca ursului

1. Impotenta hormonala si vasculara, sterilitate masculina. Se ia de trei ori pe zi cate o lingurita din acest preparat, amestecat intr-o cana cu apa. Pentru a avea eficienta, este bine ca administrarea sa se faca pe nemancate. Acest preparat stimuleaza secretia gonadelor, dilata vasele din zona genitala (o actiune extraordinar de importanta pentru cei la care impotenta apare pe fondul restrangerii calibrului vaselor sanguine), creste numarul spermatozoizilor si le imbunatateste motilitatea (este mai puternica decat napraznicul). Spre deosebire de alte medicamente, este recomandata si celor cu hipertensiune arteriala, deoarece este un hipotensor excelent. Este un remediu unic in flora noastra, atat prin puterea sa, cat si prin complexitatea actiunii sale. Totusi, puterea sa fiind foarte mare, este bine sa cunoasteti si precautiile pe care trebuie sa le luati atunci cand il folositi (precautii pe care le gasiti la sfarsitul articolului).

2. Boli venerice (gonoree, sifilis, chlamidya etc.), anexita, metroanexita. Inca din Antichitate se stia ca cei care consuma branca ursului, atat barbatii cat si femeile, sunt feriti de bolile organelor genitale. La agresivitatea germenilor infectiosi care exista astazi nu va sfatuim insa sa va bazati exclusiv pe puterea acestei plante, ci sa urmati strict indicatiile medicului in ceea ce priveste profilaxia si tratamentul acestor boli. Pe de alta parte, branca ursului poate fi un ajutor extraordinar la tratamentul clasic al acestor boli, deoarece mareste imunitatea locala si intensifica foarte mult circulatia in zona genitala. Tratamentul medicamentos in anexita, de exemplu, este facut in perioada ciclului menstrual, atunci cand circulatia sanguina, care de obicei este deficitara, este mult amplificata in aceasta zona. Folosirea acestei plante sub forma de tinctura rezolva aceasta problema si da o eficienta deosebita tratamentului, fie el naturist sau alopat. Se ia o lingurita de tinctura de trei ori pe zi, cu apa. Tratamentul cu branca ursului se face minimum o luna, iar pentru afectiunile cronice - minimum trei luni.

3. Amenoree, sterilitate feminina. Se foloseste pulberea de branca ursului, administrata pe stomacul gol, cu putina apa - o lingurita de trei ori pe zi. Efectele apar din prima luna.

4. Frigiditate. Se face tratamentul cu tinctura de branca ursului recomandat in cazul impotentei. Ca afrodisiac feminin, branca ursului este ideala, actionand simultan pe mai multe "fronturi": stimuleaza activitatea ovarelor, favorizeaza relaxarea musculaturii vaginale si uterine prin efectul sau antispastic, are un efect foarte interesant de reducere a anxietatii, simultan cu sporirea dorintei. Are insa si un dezavantaj: mirosul - pe care unele femei il gasesc atragator, dar altele il resping vehement. Pentru a compensa aceasta deficienta, la prepararea tincturii se adauga 5 linguri de seminte strivite de cardamom (planta condimentara foarte placut parfumata, care se gaseste in plafarele specializate si in magazinele arabesti).

5. Menopauza prematura. In cazul in care cautati un miracol care sa va redea ca prin farmec tineretea si fertilitatea, l-ati gasit. Dupa doar o luna de tratament, timp in care veti lua zilnic pulbere de seminte si flori de branca ursului, cate o lingurita de patru ori pe zi, pe stomacul gol, vor aparea si efectele. Pentru a-i intensifica actiunea, puteti lua simultan si pulbere de seminte de marar in aceeasi cantitate. Acest remediu a fost descoperit "din greseala", cautand tratamente revigorante pentru femeile aflate in pragul varstei a treia, care prezentau afectiuni cum ar fi osteoporoza, cistita si nefrita cronica, sensibilitate excesiva la boli infectioase, reumatism etc. Folosind aceasta planta, ele s-au confruntat cu redeclansarea ciclului menstrual, fenomen care le-a speriat la inceput (in patru dintre cazurile investigate, ciclul se oprise in urma cu... 10 ani), dar care le-a bucurat cand, dupa multiple analize, medicii nedumeriti au recunoscut ca pur si simplu organismul lor a intinerit. De mentionat ca tratamentul cu branca ursului a fost insotit de o dieta vegetariana cu multe cruditati.

6. Epilepsie, afectiuni psihice la copii. Se iau de trei ori pe zi cate 20 de picaturi de tinctura de branca ursului (a se vedea metoda de preparare de mai sus) obtinuta numai din seminte. O substanta continuta de seminte (alcoolul octilic) are o actiune sedativa si reglatoare cu totul exceptionala asupra activitatii sistemului nervos central.

7. Digestie dificila, balonari frecvente insotite de colici, insuficienta renala
. Atunci cand una din aceste afectiuni este asociata cu o puternica devitalizare, cu oboseala ori cu disfunctii ale gonadelor, tratamentul cu branca ursului poate face adevarate minuni. Se prepara un macerat din trei lingurite de branca ursului si trei lingurite de boabe de ienupar pisate, care se pun in jumatate de litru de apa si se lasa vreme de opt ore la temperatura camerei. Dupa trecerea acestei perioade, se filtreaza preparatul, iar planta ramasa se infuzeaza vreme de 20 de minute cu inca o jumatate de litru de apa clocotita. Se filtreaza infuzia, dupa care se combina cu maceratul, iar preparatul astfel obtinut se consuma pe parcursul unei zile.


Aplicatii externe:
- Ulcere pe piele, antrax (ca adjuvant), buboaie. Se aplica dimineata si seara cataplasme cu branca ursului preparate conform retetei de mai sus.
- Intepaturi de insecte, muscaturi de caine sau de sarpe. Se storc ranile rapid si foarte bine, dupa care se aplica comprese cu frunze de branca ursului. Este o masura de prim ajutor la care se va recurge pana se ajunge la un punct sanitar.
- Scleroza in placi (leuconevraxita, scleroza multipla). Timp de patru ore pe zi se vor aplica pe traseul coloanei vertebrale comprese cu frunze proaspete sau cataplasme cu frunze uscate de branca ursului.
- Descalcirea parului. Se foloseste decoctul de branca ursului (1-2 litri). Dupa spalare si clatire, se inmoaie foarte bine parul in acest decoct, dupa care se piaptana cu grija. Este un tratament foarte bun pentru persoanele cu par uscat ori care se incurca usor. Si pentru persoanele care folosesc "sampoane" naturale - galbenus de ou combinat cu diferite tincturi: urzica, brusture, ardei iute -, clatirea cu decoct de branca ursului este foarte utila, acesta putand inlocui cu succes balsamul din comert.

Contraindicatii si precautii
Intern: Planta le este contraindicata femeilor gravide. Problemele de prostata manifeste sau latente pot fi activate de aceasta planta - in cazul in care apar jena la urinare sau inflamatia prostatei, se va intrerupe tratamentul cu aceasta planta si se va trece la o cura cu pufulita si ghimpe (a se vedea penultimul numar al revistei), dupa care tratamentul va putea fi reluat. In caz de hipotensiune, aceasta planta va fi administrata impreuna cu maghiranul (Majorana hortensis), care are rol compensator pentru aceasta deficienta.
Extern: Dupa tratamentul extern cu branca ursului, este interzisa expunerea la soare, deoarece are proprietati fotosensibilizante.


Preparate din branca ursului
- Pulbere de branca ursului: florile, frunzele si semintele uscate se macina fin, cu rasnita electrica de cafea sau se zdrobesc bine in piua. Apoi, pentru a elimina elementele dure, care ar putea leza mucoasa bucala, se cerne pulberea prin sita de faina alba. Pulberea fina rezultata se pastreaza la loc intunecos si rece, de preferinta in borcanele de sticla bine inchise. Termenul de valabilitate al pulberii este de doua saptamani.
- Tinctura: se piseaza cat mai marunt florile si semintele uscate de branca ursului, dupa care se amesteca 20 de linguri de planta maruntita cu o cana de apa si una de spirt alimentar. Se lasa sa se macereze vreme de doua saptamani, dupa care se trage in sticle mici si inchise la culoare.
- Comprese cu frunze proaspete: frunzele proaspete de branca ursului se zdrobesc bine pe o planseta de lemn, dupa care se aplica imediat pe locul afectat, unde se tin 2-4 ore. Pentru o mai mare eficienta, ele pot fi tocate marunt sau chiar mixate, dupa care vor fi intinse, cu suc cu tot, pe locurile afectate.
- Cataplasma cu frunze si tulpini uscate: partile aeriene de branca ursului se maruntesc bine cu rasnita electrica sau in piua si apoi se amesteca cu apa calduta, pana se formeaza o pasta. Aceasta pasta se intinde pe un tifon si se aplica pe locul afectat.
- Decoct: o mana de flori si frunze de branca ursului se fierb 5 minute intr-un litru de apa. Se lasa sa se infuzeze 10 minute si apoi se strecoara printr-un tifon.

preluat de pe http://www.parinti.com/
[ ... ]

Zmeurul




Mugurii de zmeur, progesteron natural

Mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme, se zdrobesc şi se conservă în miere de albine. Un alt lot de muguri se usucă şi se macină fin pînă la forma de pulbere, din care se ia cîte o linguriţă de 4 ori/zi, avînd rol de progesteron natural şi reglator al activităţii ovarelor.

Pulberea din muguri, recomandată în timpul menopauzei

Tratamentul cu pulbere din muguri de zmeur ţine sub control toate reacţiile legate de menopauză (bufeuri şi usturimi în zona genitală). Femeile care vor să renunţe la controversatele anticoncepţionale pot recurge la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preîntîmpina eventualele tulburări emoţionale şi hormonale. După un tratament de lungă durată se vor încetini considerabil procesele de îmbătrînire, în paralel cu efectele terapeutice sigure contra chisturilor ovariene, fibrom uterin, noduli mamari şi sindrom premenstrual.

Pe lîngă pulberea din muguri se poate folosi şi tinctura din muguri, eficientă în tratamentele pentru chist ovarian, fibrom uterin, amenoree, metroragii, menoragii, metrite, iminenţă de avort şi pilozitate excesivă.

Mlădiţe de zmeur pentru restabilirea echilibrului ovarian

Mlădiţele de zmeur sînt utilizate la prepararea unor medicamente cu o largă aplicabilitate în tratarea diferitelor afecţiuni maladive. Mlădiţele proaspete se cîntăresc şi se introduc într-o sticlă brună pentru macerare timp de 4-5 zile în alcool 90°, care acoperă în întregime materialul vegetal. Se adaugă un amestec de apă, glicerină (în raport 1:1) astfel ca solventul (alcool, apă, glicerină) să fie în cantitate de 20 de ori mai mare decît greutatea mlădiţelor. Se continuă macerarea încă 3 săptămîni, după care se decantează, cu stoarcere, se strecoară prin tifon, se lasă în repaus încă 48 de ore şi se strecoară încă o dată. Tratamentele cu extract glicero-alcoolic din mlădiţe au efecte excepţionale contra bolilor aparatului genital feminin, restabilind echilibrul ovarian dereglat.

Consumînd cîte 30-50 picături, dimineaţa şi seara, luate cu 7 zile înainte de ciclu şi în timpul ciclului, extractul din mlădiţe are bune efecte în combaterea tulburărilor premenstruale cu dureri de sîni şi de abdomen şi cu tensiune nervoasă, precum şi în dereglările de ciclu menstrual (metroragie funcţională, menoragie, amenoree, dismenoree şi pierderi abundente de sînge).

Extractul din mlădiţe tinere de zmeur previne îmbătrînirea precoce la femei


Efecte deosebit de bune se constată şi în combaterea fibromului uterin, a chisturilor ovariene, tulburări de menopauză, tulburări de libidou, frigiditate, iminenţă de avort, metrite şi vaginite, hipogonadism şi tulburări endocrine la pubertatea fetelor cu pilozitate excesivă. De asemenea, acţionează în prevenirea îmbătrînirii precoce a femeilor.

Pentru mărirea eficacităţii tratamentului, se recomandă unele asocieri ale extractului din mlădiţe de zmeur cu alte extracte, precum cele din coacăz negru în caz de chist ovarian, coacăz negru, mure şi alun în caz de fibrom uterin, rozmarin şi merişor în caz de menopauză cu tulburări şi pentru evitarea îmbătrînirii precoce a femeilor.

Conţinut bogat în vitamina C şi săruri minerale

Valoarea nutritivă şi terapeutică a fructelor de zmeur creşte în mod semnificativ prin ansamblul vitaminic foarte complex în care predomină vitamina C (20-50 mg la sută), B1, B2, D, P, PP şi beta-caroten. Pentru păstrarea conţinutului vitaminic, trebuie să se ţină seama de posibilitatea degradării rapide prin fierbere la temperaturi mai mari de 40°C, în procesul de oxidare la aer şi la contactul cu vasele de cupru.

Conţinutul ridicat de săruri minerale, uşor asimilabile (K, Ca, P, Mg, Mn, Fe, Zn, Cu), reprezintă sursa naturală a componentelor primare, necesare sintezei de principii active cu acţiuni terapeutice. Aceste săruri minerale (4-5 g la litru de suc) constituie materialul de construcţie pentru nervi, vase şi sînge şi au rol de neutralizare a acţiunii dăunătoare a acidului uric, menţinînd alcalinitatea sîngelui între limite normale

sursa www.evenimentul.ro
[ ... ]

vineri, 29 ianuarie 2010

Remedii naturale in tratarea infertilitatii la barbati si femei




Stilul de viata si dieta
- evitarea alcoolului, a cafelei (ori a produselor ce contin cofeina) si a zaharului alb;
- renuntarea la fumat;
- consumul de alimente naturale, integrale, bogate in minerale si vitamine, care stimuleaza ovarele sa produca ovule sanatoase si testiculele sa produca spermatozoizi vigurosi;
- hrana bogata in acizi grasi esentiali: uleiuri vegetale nerafinate, seminte si nuci-stimuleaza producerea de hormoni sexuali;
- surse bogate in vitamina E- regleaza secretia mucusului cervical;
- dieta bogata in Zn si vitamina A (deficientele in aceste a pot produce dezechilibre hormonale);
- consumul de antioxidanti naturali;
- realizarea metodelor de control al stresului (exercitii de relaxare);
- consumul a 2 litri de lichide zilnic (apa plata, sucuri de fructe naturale);
- alimentatie alcalina (lacto-ovo-vegetariana) in locul celei acide (bazata pe carne, grasimi, zahar alb, fainoase albe, prajeli s.a.).

Tratamentul infertilitatii cu plante medicinale- In caz de dezechilibre hormonale, emotionale ori nutritionale plantele medicinale pot ajuta foarte mult.

Plante medicinale utile pentru femei:

* Wild yam (Dioscorea villosa)- prin precursorii de hormoni progesteron pe care-i contine, regleaza activitatea hormonilor sexuali la femei, favorizand sarcina.
* Agnus castus (Vitex agnus castus)- actioneaza asupra hipofizei, regland nivelul de prolactina, regleaza secretia hormonilor ce intervin in declansarea ovulatiei, favorizand ovulatia si implantarea ovulului.
* Rosmarin (Rosmarinus officinalis)- actioneaza prin reglarea balantei hormonale sexuale la femei (prin efect indirect asupra glandelor suprarenale), este antispastic al musculaturii uterine si sedativ, prin aceasta fiind util in caz de infertilitate.
* Zmeurul(frunze) (Rubus idaeus)- este tonic uterin, contine precursori de progesteron si prin aceasta regleaza dezechlibrele hormonale in caz de hiperestrogenism,
* Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)- prin continutul sau in fitoestrogeni, regleaza balanta hormonala la femei in caz de insuficienta ovariana, fiind un remediu traditional utilizat in caz de sterilitate la femei.
* Shatavari (Asparagus racemosus)- are efect de reintinerire a organelor sexuale la femei, fiind recunoscuta in pentru calitatile sale afrodisiace, tonice si regenerante sexual.

Plante medicinale utile pentru barbati:

* Branca ursului (Heraclea spondylium)- stimuleaza activitatea testiculelor la barbati, creste motilitatea spermatozoizilor si numarul acestora (cu peste 500%), in cazul folosirii pe o perioada de cel putin 2-3 luni, continuu.
* Yohimbe (Pausinystalia yohimbe)- prin continutul sau in alcaloizi (yohimbina, aphrodin) are efecte de stimulare a gonadelor, fiind utilizat pentru tratamentul disfunciilor erectile si a infertilitatii la barbat.
* Gokru (Tribulus terestris)- creste nivelul de testosteron, prin cresterea activitatii hormonului luteinizant LH, fiind folosit in cazul impotentei si sterilitatii la barbati.
* Saw palmeto (Sabal serrulata)- imbunatateste functia prostatei, corecteaza dezechilibrele hormonale sexual la barbati, fiind indicat in caz de infertilitate masculina.
* Ashwagandha (Witania somnifera)- e folosit in medicina ayurveda si pentru calitatile sale afrodisiace dar si ca tonicsi revigorant sexual.Creste libidoul si cantitatea de spermatozoizi sanatosi, fiind indicat in infertilitate.
* Ginsengul (Panax ginseng)- afrodisiac cunoscut din cele mai vechi timpuri de medicii chinezi, are excelente calitati de revigorare sexuala si tonifiere a gonadelor.

preluat de pe http://www.terapieholistica.ro/
[ ... ]

Vitex agnus castus (fructul castitatii)



Vitex agnus castus, (cunoscut si ca fructul castitatii, piperul calugarului sau mielarea) este cunoscuta inca de pe vremea lui Hippocrate. Aceasta planta stimuleaza glanda hipofiza, care controleaza hormonii sexuali, inclusiv progesteronul.

Vitex poate regal ciclul menstrual, ajutand atat in cazul sangerarilor excesive, cat si in cazul menstruatiilor prea dese. De asemenea, poate vindeca amenoreea si sangerarile intre menstruatii.

Vitex este folosita cu success si pentru problmele associate cu menstruatia: tensiune si acne premenenstruala, constipatia, retentie de lichide, insomnie si migrene. Poate fi de ajutor si in cazul problemelor pshihologice, precum pofta de dulciuri, anxietatea, depresia.

S-a observat ca Vitex functioneaza prin stimularea productiei de hormone lutieinizant si prin inhibarea productiei de hormone foliculo-stimulator, ceea ce are ca rezultat un nivel crescut de progesteron si un nivel mai echilibrat de estrogen.

La mamele care alapteaza Vitex, imbunatateste producerea laptelui. Rezultatele cele mai bune se obtin daca se foloseste aceasta planta in primele 10 zile dupa nastere. S-a descoperit ca Vitex agnus castus echilibreaza nivelul de prolactina (hormonal asociat cu producerea de lapte

Destul de interesant este faptul ca poate sa reduca nivelul de prolactina la femeile care nu alapteaza si care au cicluri neregulate.
[ ... ]

Mierea, un dulce in lupta cu infertilitatea



Mierea este un aliment minunat, cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Mierea contine foarte multi nutrieti usor digerabili pentru corpul uman. Mierea albinelor este un tonic cu multivitamine, are proprieti antibacteriene si antioxidante. Consumul regulat de miere poate imbunatati forta fizica, poate intari sistemul imunitar, poate trata infertilitatea si poate reduce stresul mental.

Mierea a fost folosita timp de mai multe secole pentru a imbunatati fertilitatea. Este bogata in minerale si aminoacizi care sunt benefici pentru sistemul reproducator si care ajuta la functionarea ovarelor.

Invataturile Yunani si medicina alternativa Ayurveda recomanda de mii de ani mierea pentru a imbunatati fertilitatea masculina si feminina. Ei recomanda mierea ca remediu pentru barbatii care sufera de impotenta si pentru femeile care sufera de infertilitate. Ei cred ca mierea imbunatateste calitatea spermei la barbati, iar la femei, mierea intareste ovarele si uterul.

Virilitatea sexuala este legata de trei mari organe majore ale corpului unui barbat, iar aceste organe folosesc glucoza si fructoza pentru a avea energie. Mierea este cea mai buna sursa pentru obtinerea acestor substante zaharate.

Mierea este bogata si in vitamina B, necesare pentru productia de testosteron. Unele studii au demonstrat ca mierea poate creste nivelul de testosteron din corp.

Mierea, denumita si "nectarul zeilor", este cunoscuta inca din vremurile antice ca un puternic afrodiziac. Studii recente au incercat sa explice aceasta proprietate a mierii.

Se pare ca cea mai interesanta teorie este cea legata de oxidul nitric – un hormon implicat in deschiderea vaselor de sange, ce creeaza erectia (similar cu pastila Viagra). O doza buna de miere (cam o suta de grame) poate creste nivelul de oxid nitric in sange cu 50%. La perceptia de afrodiziac contribuie si faptul ca mierea este dulce si lipicioasa, ceea ce o face pentru multi sa para un aliment senzual.

Mod de preparare

Mierea se poate consuma ca atare sau dizolvata in lapte.

Administrare

Barbatii pot manca doua linguri de miere (simpla sau dizolvata in lapte) in fiecare noapte, inainte de culcare. Femeile pot manca jumatate de lingura de miere cu un pic de scortisoara tot inainte de culcare, in fiecare noapte.

Contraindicatii

Nu se cunosc.

preluat de pe http://www.copilul.ro/
[ ... ]

Coada soricelului



Coada-soricelului este folosit alaturi de cretisoara in tratarea mai multor probleme ale aparatului genital feminin. Menstre neregulate, vaginita, anexita, leucoree, hemoroizi, dereglari hormonale, inflamatii genitale si multe alte afectiuni pot fi tratate cu ceai, tinctura sau bai cu coada-soricelului.

Ceaiul de coada-soricelului ajuta atat la reglarea ciclului menstrual, cat si la depasirea starilor provocate de menopauza.

Spalaturile cu ceai de coada-soricelului combinate cu consumul a o cana de ceai pe zi se folosesc si in tratarea candidei vaginale. Substantele antiseptice continute de planta blocheaza proliferarea acestei ciuperci, reduc inflamatia si ajuta la refacerea epiteliilor lezate de infectie. Este un tratament bland, care nu perturba flora vaginala, folosit pentru prevenirea si pentru combaterea candidozelor de intensitate mica si medie.

Mod de preparare:

Baia cu ceai de coada-soricelului: la 2 litri de apa se pune o mana de planta si se infuzeaza. Cand este gata, se lasa la racit pana ajunge la o temperatura suportabila si se foloseste pentru spalaturi in zona genitala.

Administrare:

O cana cu ceai de coada-soricelului pe zi si o baie cu ceai pe zi.

Contraindicatii:

Ceaiul de coada-soricelului este contraindicat in sarcina, putand duce la nasterea unui fat sub greutatea normala.
[ ... ]

Napraznicul




Napraznicul este inca o planta care contine progesteron natural. Benefic atat pentru femei, cat si pentru barbati, ceaiul de napraznic a dat rezultate in randul mai multor cupluri cu probleme de fertilitate care isi doreau un copil.

Ceaiul de napraznic este un supliment fitoterapeutic pentru cazurile de sterilitate si tulburari de dinamica sexuala atat la femei, cat si la barbati. Infertilitate masculina, mobilitate scazuta a spermatozoizilor, cistita, leucoree, sterilitatea feminina, tulburarile de ciclu menstrual (sangerari prelungite, amenoree), toate pot fi tratate cu ceai de napraznic.

Napranicul are efect mai ales in impotenta hormonala si psihica, mai putin in cea vasculara.

De asemenea, studiile au aratat ca napraznicul contine cantitati sporite de germaniu, un oligoelement cu efect puternic de stimulare a oxigenarii celulare, ceea ce duce la o vinderare a afectiunilor precum fibrom uterin, chisturi ovariene si tumori benigne in general.

Ceaiul de napraznic da rezultate si in tratarea herpesului si a herpesului genital. Se fac spalaturi locare, zilnic.

Mod de preparare:

Ceaiul de napraznic poate fi preparat si ca o infuzie obisnuita de ceai, dar si urmand metoda aceasta: se pun de seara 2 lingurite de napraznic in 0,5 l de apa plata rece, iar dimineata se strecoara. Peste planta strecurata se toarna 0,5 l apa clocotita, se mai lasa la fiert 1-2 minute si se strecoara din nou. Cand se raceste, ceaiul cald se amesteca cu ceaiul rece, facut de seara si se imparte in 4 parti egale.

Administrare:

4 cani de ceai de napraznic pe zi, baute inghititura cu inghititura, pe stomacul gol (dimineata, la pranz, dupa amiaza si seara, la culcare).

O cura de 3-6 luni poate avea rezultate de durata.

Contraindicatii:

Se pare ca administrarea de napraznic la barbatii cu probleme de prostata poate duce la agravarea inflamatiei acesteia !

Este indicat sa nu se depaseasca doza recomandata deoarece se pot produce intoxicatii grave !


Este contraindicat in sarcina si in cazul copiilor.

prelut de pe http://www.copilul.ro/
[ ... ]

joi, 28 ianuarie 2010

ANALIZA CORTISOLULUI




Analiza se poate face in orice zi a ciclului menstrual, cel mai bine dimineata la prima ora

Cortizolul este un hormon corticosteroid produs de catre cortexul glandei suprarenale si care este implicat in raspunsul la stress. El creste tensiunea arteriala, glicemia, si poate cauza infertilitate la femei.

Cantitatea de cortizol prezent in sange parcurge variatii astfel incat nivelul maxim este intalnit spre orele matinale ale diminetii (la trezire ) iar nivelul minim este la aproximativ 3 ore dupa ce adormim. Schimbarea acestui tipar legat de nivelul cortizolului seric este strans legata de hormonul ACTH , stress, depresie, boala, febra trauma, hipoglicemie,interventii chirurgicale, frica durere.

Cortizolul:

• actioneaza ca un antagonist al insulinei, crescand gluconeogeneza, si lipoliza

• diminueaza activitatea sistemului imun

• diminueaza activitatea de formare a oaselor

• este hiperglicemiant si HTA

• creste eficacitatea catecolaminelor

Valori normale

• 20 mg / zi sau 55 micromoli /zi

Testarile sangelui si urinii pentru cortisol sunt folosite pentru a disgnostica in special sindromul Cushing si boala Addison. Amandoua sunt doua boli severe si semnifica afectiuni la nivelul glandelor suprarenalelor. Unii doctori folosesc testarea cortizolului din saliva pentru a pune diagnosticul de sindrom Cushing insa aceasta practica nu s-a raspandit foarte mult.

Cele mai dese tipuri de teste ce se fac pentru a stabili nivelul productiei de cortizol in exces sunt testarile pe saliva si mai ales pe urina. Odata ce s-a determinat un nivel anormal de cortizol doctorul va efectua alte teste pentru a stabili cu certitudine daca exista un exces sau din contra un deficit de cortizol in organism si pentru a-i determina cauza.

Daca exista un nivel crescut de cortizol doctorul va efectua un test de inhibare a dexametazonei, pentru a determina daca principala cauza a excesului se datoreaza cresterii secretiei de ACTH-hormon produs de glanda pituitara si care stimuleaza secretia de cortizol. Acest test se realizeaza astfel : se administreaza pacientului dexametazona oral ( un glucocorticoid sintetic ) si apoi se masoara nivelul seric si urinar de cortizol. Dexametazona inhiba secretia de ACTH si implicit ar trebui sa scada si secretia de cortizol daca sursa excesului este cauzata de hipersecretia glandei pituitare.

Exista o varietate de procedee dar cel mai des folosit este urmatorul: se administreaza la fiecare 6 ore inhibitorul de ACTH pe parcursul a 2-4 zile. Separat, urina de pe parcursul a 24 de ore este colectata atat inainte de administrare cat si in timpul perioadei de testare. De asemenea sangele si urina este colectata la sfarsitul perioadei de testare si se evalueaza nivelele serice si urinare de cortizol.

Daca rezultatele testarilor sangelui si/sau urinii indica un nivel scazut de cortizol atunci doctorul poate cere un test de stimulare a ACTH. Acest test implica masurarea concentratiei de cortizol in sangelel unui pacient inainte si dupa administrarea de ACTH. Daca glandele suprarenale functioneaza normal atunci injectarea de ACTH ar trebui sa stimuleze productia de cortizol.

Acesta masuratoare se face atunci cand un pacient este suspectat ( prezinta semne si simptome) a avea sindrom Cushing:obezitate, pierderea masei musculare, fatigabilitate ) sau cand prezinta semne ale bolii Addison:slabiciune fatigabilitate, cresterea pigmentarii samd.

Testele de inhibare sau stimulare se fac daca un pacient este suspectat a avea una din afectiunile mentionate sau pentru a monitoriza starea sa daca el a fost deja diagnosticat.

La cei mai multi oameni nivelul de cortizol este foarte mic la culcare si este maxim la trezire dimineata. Acest tipar se va schimba daca o persoana isi modifica ritmul somn-veghe. Concentratii normale sau crescute dimineata corelate cu unele care nu scad seara sugereaza o hipersecretie de cortizol. Daca nivelul de cortizol scade la testul de inhibare a ACTH aceasta semnifica faptul ca pacientul are o problema cauzata de hipersecretia glandei pituitare. Daca nu scade, atunci nivelul crescut de cortizol se datoreaza unei tumori secretante de ACTH sau unei afectari la nivelul corticalei glandei suprarenale, sau chiar medicatiei pe care o ia respectivul pacient ( terapia cu corticosteroizi ).

Daca nivelul de cortizol este prea mic si pacientul raspunde la un test de stimulare a ACTH-ului atunci problema este secretia insuficienta a glandei pituitare. Daca nivelul este scazut dar pacientul nu raspunde la un test de stimulare, atunci este foarte probabil ca afectarea s-a produs la nivelul glandei suprarenale.

Insuficienta corticosuprarenala se caracterizeaza prin nivel scazut de cortizol-boala Addison. Odata ce testarea s-a realizat si s-a identificat un nivel anormal-fie scazut fie crescut-de cortizol, doctorul poate cere alte investigatii cum ar fi CT sau RMN.

De asemenea trebuie stiut ca sarcina, stresul fizic si emotional, si boala pot duce la cresterea nivelului de cortizol. Cresterea cortizolului sanguin se poate datora si hipertiroidismului sau obezitatii.

Tratamentele cu spironolactona, hidrocortizon si contraceptivele orale- de asemenea cresc nivelul de cortizol. Scaderea nivelului de cortizol se poate datora hipotiroidismului, sau administrarii de hormoni steroidieni. Pentru testare trebuie stiut ca pacientul este bine sa tina o dieta in care concentratia de sare este de 2-3 grame/zi si sa isi limiteze efortul fizic cu 10-12 ore inainte de test.
[ ... ]

Infertilitatea feminina





Infertilitatea este un motiv de ingrijorare pentru numeroase cupluri intrucat acest diagnostic poate schimba radical viata pe care acestea si-au imaginat-o dintotdeauna.

O persoana este considerata infertila dupa un an de incercari esuate de a concepe un copil. Dar, conform unor studii, majoritatea femeilor cu varste pana la 39 ani care nu au ramas insarcinate in primul an de incercari, au reusit acest lucru in al doilea, fara ajutor medical. Dintre femeile intre 27 si 34 ani, doar 6% nu au reusit sa conceapa un copil in al doilea an. Iar intre 35 si 39 ani, doar 9% din femei nu au ramas insarcinate.

Deci, chiar daca incerci sa ramai insarcinanata timp de un an si nu reusesti, asta nu inseamna ca esti infertila. Nu ceda tentatiei de a apela la tratamente costisitoare impotriva infertilitatii daca nu este absolut necesar.

Consultatia medicala de specialitate
Daca suspectezi ca esti infertila, cel mai indicat este sa te prezinti la medic, de preferinta la un specialist in probleme de infertilitate. Acesta iti va pune intrebari legate de starea de sanatate, de partenerul tau si de obiceiurile voastre.

Testele sangvine
Testele de infertilitate incep in mod obisnuit cu examenul fizic si cu testele sangvine care masoara nivelul de hormoni feminini (hormonii tiroidieni, prolactina), hormonii masculini si depisteaza hepatita sau virusul HIV.

Alte teste si proceduri
Monitorizarea temperaturii bazale. Medicul iti poate recomanda inregistrarea temperaturii bazale drept o metoda de stabilire a momentului ovulatiei.

Infertilitatea este o problema a femeilor?

Femeile si barbatii sunt responsabili in mod egal atunci cand este vorba de infertilitate. Cauza infertilitatii este feminina in 40% din cazuri, masculina tot in 40% din cazuri, iar in restul de 20% - infertilitatea se datoreaza ambilor parteneri sau are o cauza necunoscuta. De aceea este foarte important ca ambii parteneri sa efectueze analizele medicale, iar daca este cazul, tratamentul necesar.Deci este fals ca infertilitatea este doar o problema doar a femeilor.

Infertilitatea este cauzata de stres ?

Infertilitatea este o boala a sistemului reproductiv. Desi stresul poate afecta nivelul hormonal si ovulatia, el nu este responsabil si pentru incapacitatea de a ramane insarcinata. Stresul si emotiile puternice pe care le simti sunt rezultatul infertilitatii, iar nu cauza acesteia. Deci si aceasta constatare este falsa

Nu te ingrijora: in timp, vei ramane insarcinata

Fals ! Infertilitatea este o afectiune ce necesita in general tratament medical. Cel putin 50% din cuplurile care sunt supuse unui test de infertilitate, raspund la tratament si reusesc sa conceapa un copil. Rata "vindecarii spontane" in cazul cuplurilor care nu apeleaza la ajutor de specialitate este de doar 5%, ceea ce inseamna ca sansele cuplurilor de a concepe un copil sunt de 10 ori mai mari atunci cand acestea se prezinta la medic pentru a trata infertilitatea.

Daca, din orice motiv, esti ingrijorata in privinta capacitatii tale de a ramane insarcinata, programeaza o consultatie medicala cat mai repede posibil si efectueaza un test de infertilitate. Acest sfat este valabil mai ales daca:
-Ai peste 35 ani
-Ai cicluri menstruale neregulate
-Menstruatia este dureroasa
-Ai suferit mai multe avortui spontane in trecut
-Ai folosit un dispozitiv intrauterin (DIU)
-Ai avut o infectie pelvina sau ai suferit o chirurgie abdominala

Se recomanda efectuarea testului de infertilitate si in cazul persoanelor ale caror mame au luat hormonul sintetic dietilstilbestrol (DES) in timpul sarcinii, sau in cazul barbatilor care au suferit leziuni testiculare sau au avut infectii genitourinare frecvente.

Partenerul te va parasi din cauza infertilitatii

Fals! Fara indoiala, infertilitatea este o criza majora a vietii, care afecteaza casatoria. Dar o relatie reusita necesita multa rabdare si eforturi sustinute din partea ambilor parteneri pentru a trece peste incercarile vietii, inclusiv cea a infertilitatii. Din fericire, majoritatea cuplurilor depasesc aceasta criza si, de cele mai multe ori, relatia lor devine mai puternica.

Viata mea va fi umbrita de infertilitate si nimic nu va mai fi la fel

Fals ! Infertilitatea este o criza a vietii, care probabil ca va avea efecte asupra vietii tale la un moment dat. Este perfect normal sa te simti coplesita, sa ai crize de anxietate, tristete sau sa ai sentimente de vinovatie. In acelasi timp, dorinta de a avea un copil poate deveni singurul tau scop in viata, in detrimentul altor laturi ale vietii. Modul in care ti-ai imaginat viata va fi greu incercat, dar vei reusi sa treci cu bine peste aceasta criza. Trebuie sa intelegi ca aceste sentimente de tristete si de pierdere sunt normale.

Desi problemele si emotiile legate de infertilitate apar in viata in momente si in moduri imprevizible (sau previzibile -la menopauza, de exemplu), ele pot fi rezolvate pe masura ce strabati fiecare etapa a infertilitatii.

Afectiuni asociate cu infertilitatea

Endometrioza si infertilitatea

Endometrioza este una din primele trei cauze ale infertilitatii la femei.

In timpul unui ciclu menstrual normal mucoasa uterina (numita endometru) se ingroasa pregatindu-se pentru sarcina. Daca nu ramai insarcinata in luna respectiva, corpul tau elimina endometrul in timpul menstruatiei. In cazul endometriozei, din cauze inca necunoscute medicilor, un tesut asemanator endometrului se dezvolta inafara uterului: la nivelul ovarelor, trompelor uterine, sau perineului. Uneori acesta apare si in colul uterin, vagin, rect, vezica urinara, sau intestine.

Acest tesut se comporta la fel ca endometrul: mai intai se acumuleaza iar apoi este eliminat in timpul menstruatiei. Dar, spre deosebire de mucoasa uterina, acest tesut nu poate fi eliminat in mod normal, cauzand iritatii, inflamatii si aparitia cicatricelor. Proliferarea acestui tesut impiedica eliberarea ovulelor sau fertilizarea acestora de catre spermatozoizi.

Pe langa infertilitate, semnele si simptomele endometriozei sunt:
- Durere in timpul contactului sexual
- Durere in timpul mictiunii
- Crampe dureroase in timpul menstruatiei
- Durere abdominala acuta inainte sau dupa menstruatie
- Dureri pelvine cronice sau dureri lombare
- Flux menstrual abundent sau sangerari inafara menstruatiei
- Oboseala

Infertilitatea si Sindromul ovarului polichistic

Daca suferi de sindromul ovarului polichistic si ai o greutate peste media normala, poti incerca sa slabesti pentru a-ti mari sansele de a ramane insarcinata.

Medicul iti poate prescrie si medicamente pentru scaderea nivelului de insulina, o problema frecventa a femeilor cu sindromul ovarului polichistic, cauzata de incapacitatea organismului de a recunoaste insulina. Nivelul crescut de insulina pe o perioada indelungata poate duce la diabet.

Clomid este un medicament folosit pentru a stimula ovulatia. Medicul va monitoriza nivelul de hormoni din sange si va cere efectuarea unor ecografii ale aparatului genital. Femeile care folosesc terapia hormonala dezvolta mai multi foliculi, existand deci riscul unei sarcini multiple.



Fertilizarea in vitro (FIV) este alt tratament pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic care doresc sa ramana insarcinate.
[ ... ]

Sangerarile nazale(epistaxisul) in timpul sarcinii





Toata lumea cunoaste greturile, poftele, umflarea picioarelor, ca parte din neplacerile sarcinii. Mai putini stiu ca gravidele se confrunta si cu o alta problema, ce poate parea minora, dar care poate deveni peste masura de enervanta: congestia nazala sau, mai simplu spus, nasul infundat. Daca incerci sa scapi de senzatia neplacuta sufland nasul prea des, te trezesti cu o alta problema pe cap: epistaxisul sau sangerarea nazala.

Ce legatura are sarcina cu nasul? Nivelurile ridicate de estrogen si progesteron fac sa creasca fluxul de sange in toate mucoasele corpului, inclusiv in mucoasa nazala, care devine mai moale si mai umflata.

Te simti ca si cum ai fi racita sau ai avea o alergie si, pentru ca-ti sufli nasul atat de des, intr-un moment in care mucoasa este schimbata de hormoni, din cand in cand apar si sangerarile. Pregateste-te sa suporti situatia timp de cateva luni bune. Uneori mamicile reusesc sa respire normal abia dupa nastere.

Pentru a trece mai usor peste aceasta problema si a evita sangeraririle nazale, trebuie sa urmezi cateva reguli simple:

A. Pentru a-ti curata nasul fara a rani membrana atat de delicata in aceasta perioada, sulfa-ti nasul corect. Acopera o nara cu un deget si sulfa usor pe cealalta. Repeta pentru fiecare nara pana cand poti respira cum se cuvine.

B. Desi nu ai voie sa iei antihistaminice si sa folosesti spray-uri nazale, poti cere medicului tau un alt remediu pentru nasul infundat. Cel mai probabil iti va da voie sa folosesti un spray salin.

C. Pune in camera un umidificator cu apa calda. Aerul umed iti va face bine.

D. Cere medicului sa-ti mareasca doza zilnica de vitamina C. Aceasta vitamina iti face capilarele mai puternice si reduce riscul sangerarilor nazale. Daca medicul nu e de acord, consuma mai multe alimente bogate in vitamina C.

E. Atunci cand iti curge sange din nas apleaca-te usor catre in fata si strange usor zona de deasupra narilor, exact sub puntea nazala. Ramai asa timp de cateva minute. Daca sangerarea continua, repeta. Este gresit sa te asezi pe spate atunci cand iti curge sange din nas. Hemoragia nu se opreste, iar sangele curs se duce in stomac.

Daca sangerarile devin frecvente, cere ajutorul medicului!

Acest articol face parte din Campania de Informare "Parinte de nota 10 (zece)"
http://www.nou-nascuti.ro/
[ ... ]

Sarcina extrauterina




Sarcina care se dezvolta in afara cavitatii uterine. O sarcina extrauterina (S.E.U.) apare cam In 2% din sarcini.

DIFERITE TIPURI DE SARCINA EXTRAUTERINA. In 96% dintre cazuri, oul se implanteaza in trompa lui Fallopio (sarcina tubara). Alte localizari, mai rare, tuboovariene sau peritoneale (In cavitatea abdominala).

FACTORI DE RISC. Factorii de risc care explica cresterea frecventei sarcinilor extrauterine se grupeazai in mai multe categorii. Frecventa crescânda a bolilor cu transmitere sexulala (B.T.S.) este un factor important: un antecedent de infectie multiplica de 6 ori riscul de sarcina extrauterina prin suprimarea cililor (prelungiri filiforme ale celulelor) care, in mod normal, tapeteaza trompa si faciliteaza deplasarea ovului. Steriletul, desi atât de eficace in calite de contraceptiv, creste de 3 ori riscul de sarcina extrauterina in raport cu metodele de contraceptie orala. Steriletele continând progesteron cresc riscul de 6-7ori. Acest risc, care creste dupa doi ani de utilizare a steriletului, este reversibil atunci când steriletul este indepartat. In schimb, steriletele nu cresc frecventa sarcinilor extrauterine in raport cu o populatie de femei care nu folosesc contraceptia. Tutunul este un factor de risc de sarcina extrauterina; cu cat o femeie fumeaza mai mult, cu atat creste riscul. Vârsta mamei este o problema: riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile Intre 35 si 39 ani si aproape de 4 ori mai mare peste vârsta de 40 ani. Chirurgia sterilitatii, chiar daca restabileste permeabilitatea unei trompe, lasa in mod obligatoriu cicatrice si nu repara leziunile preeexistene ale mucoasei. Procreatia asistata medical, adica fecundatia In Vitro si transferul intratubar al gametilor (constând in introducerea spermatozoizilor si ovulului intr-o trompa), creste de doua ori riscul unei sarcini extrauterine. Alti factori de crestere a frecventei sarcinilor extrauterine micropilulele (contraceptive orale slab dozate) si faptul de a fi avut deja un astfel de tip de sarcina.

SIMPTOME SI SEMNE. O sarcina extrauterina se manifesta prin dureri abdominale si hemoragii uterine survenind dupa o intrzierea a fluxului menstrual intre 3 si 6 saptamâni, in general. In fapt, oul se dezvolta intr-un tesut care nu este facut pentru a-l primi si pe care il intinde. Atunci când oul este grefat in ampula tubara, sarcina poate sa continue mai mult timp, embrionul putând sa-si continue dezvoltarea in abdomen.

DIAGNOSTIC SI EVOLUTIE. Diagnosticarea precoce a unei sarcini extrautrine este asigurata prin doua examene, asociate de multe ori, practicate in mediul spitalicesc. Dozarea, in urina sau in plasma sanguina, a hormonului specific al sarcinii, hormonul corionic gonadotrofic (h.C.G.), secretat de catre corion intâi, apoi de catre placenta, organe de hranire a oului, indica un nivel, in general, inferior nivelului asteptat pentru vârsta gestationala. Ecografia poate pune in evidenta o activitate cardiaca embrionara in afara uterului. In afara acestui semn direct, examenul poate pune in evidenta un gol uterin care nu corespunde cu varsta sarcinii. Pericolul unei sarcini extrauterine rezida in ruperea trompei, care poate antrena o hemoragie interna de importanta mai mare sau mai mica si se afla la originea leziunilor ireversibile. Totusi, aceasta complicatie, care constituie o urgenta chirurgicala a devenit exceptionala.

TRATAMENT SI PROGNOSTIC. O sarcina extrauterina pe cale de regresie spontana trebuie sa fie supravegheata din cauza riscurilor de rupere a trompei. Toate celelalte cazuri necesita un tratament chirurgical, fie radical (ablatia trompei), fie conservator (pastrarea trompei), dupa caz. Deschiderea abdomenului este indicata atunci când o hemoragie interna mare urmeaza ruperii bruste a trompei sau când o efuziune sanguina s-a inchistat si când sau creat aderente. Sarcinile ovariana si abdominala au ca indicatie deschiderea abdomenului. In alte cazuri, celiochirurgia (interventia practica sub control endoscopic) permite sa se intervina fara a practica incizii mari. Mai recent, unele echipe chirurgicale au tratat sarcini extrauterine prin punctie sub supraveghere ecografica, asociata cu injectarea locala a unui medicament antimitotic (impiedica diviziunea si dezvoltarea oului), destinat sa distruga celulele sarcinii extrauterine. Atunci când este pus acest diagnostic, pacienta trebuie sa fie spitalizata de urgenta, cu scopul de a preveni o eventuala complicate (ruperea trompei, in particular)
[ ... ]

Sarcina si toxoplasmoza





Toxoplasmoza este o zoonoza, produsa de protozoarul Toxoplasma gondii, care la om se manifesa sub 2 forme:

* congenitala (severa prin distrugeri ale SNC, oculare si viscerale)
* dobandita (ganglionara, septicemica, oculara sau poate fi chiar inaparenta)

Toxoplasma gondii face parte din clasa Sporozoare, existand sub forma de:

* trofozoit (forma invaziva, responsabila de manifestarile acute ale bolii)
* chist (responsabil de infectia persistenta si latenta)
* oochist (se intalneste numai la pisica, singurul animal la care parazitul inscrie un ciclu evolutiv complet).

Este sensibil la caldura (la 56°C, moare in 10 minute), la frig (la -20°C), e distrus de alcool, fenol, formol, acizi, baze tari.
Rezervorul de infectie, gazde definitive: felinele, care excreta prin fecale oochisti, care dupa 5 zile devin infectiosi, pastrandu-si capacitatea infectanta mai multe luni de zile, in solul umed sau in apa gazde intermediare: mamifere si pasari, in care parazitii sunt inchistati in diferite tesuturi, in special in muschi si creier omul bolnav, numai in cazul transmiterii transplacentare

Transmiterea pe cale digestiva: prin consumul carnii de porc, oaie, bovine, pasari care contine chisturi de toxoplasme, sau a altor alimente contaminate cu oochisti eliminati de pisica contact cu excremente de pisici (miini murdare), sau pe cale aeriana (aer contaminat) transplacentar: daca infectia survine in cursul sarcinii prin sange sau transplant de organe
Boala este mai frecventa la cei care lucreaza in sectorul zootechnic. Poate fi dobindita (adulti) si congenital

Toxoplasmoza dobindita: De cele mai multe ori este latenta si frecvent are manifestari clinice benigne de cele mai multe ori este latenta si frecvent are manifestari clinice benigne: limfadenopatie cervicala, suboccipitala, supraclaviculara, axilara, inghinala (ganglionii sunt mici, fermi sau moi, mobili, nedurerosi, nu supureaza); febra, dureri musculare, dureri articulare, cefalee, urticarie formele grave apar deobicei la organisme cu imunitate compromisa; ele se manifesta ca infectii severe cu febra ridicata, stare generala alterata, dureri articulare, eruptii cutanate, meningoencefalita, pleuropneumonie, miocardita, hepatita. La bolnavii cu SIDA poate aparea o encefalita difuza, cu evolutie rapida si exitus in citeva zile

Toxoplasmoza congenitala. In cazul in care mama se infecteaza in cursul sarcinii, infectia ajunge la nivelul placentei, difuzind in singele fetal. In cursul primului trimestru al sarcinii, infectia fetala este rara, dar grava, producand frecvent avort; in cel de-al treilea trimestru este frecventa, dar benigna. Daca copilul se naste viu, boala poate fi latenta, grava sau atenuata formele grave se manifesta prin: atingere multiviscerala, sindrom hemoragic, icter, hepatosplenomegalie, encefalopatie si deces rapid sau sechele neevolutive ale unei maladii fetale cu hidro- sau microcefalie, calcificari intracraniene formele atenuate sunt: oculare (microftalmie izolata, strabism), neurologice (hipotonie, somnolenta tranzitorie), hepatice (icter la cateva saptamini) boala latenta in perioada neonatala se poate exprima mai tarziu prin retard psihomotor din ce in ce mai manifest, convulsii, hidrocefalie
Diagnostic de laborator. Izolarea parazitului: din fluidele organismului, reflecta stadiul acut al bolii, in timp ce izolarea chisturilor din tesuturile obtinute prin biopsie, constituie o dovada a unei infectii mai vechi

Imunodiagnostic:

Testul de culoare (Sabin-Feldman) masoara in special IgG, fiind sensibil si specific
Reactia de imunofluorescenta indirecta masoara aceiasi anticorpi ca si testul de culoare si este larg utilizata in practica. Anticorpii decelabili prin aceste reactii apar la 1-2 saptamani dupa infectie, ating titruri ridicate in 6-8 saptamani si scad treptat dupa cateva luni. Titrurile scazute pot persista toata viata. Testul RIF (Remington) deceleaza anticorpii IgM, este folosit pentru diagnosticul infectiei acute. Anticorpii IgM apar în primele 5 zile de la infectie si dispar precoce. Unii bolnavi cu imunodepresie si cu toxoplasmoza acuta pot sa nu aiba anticorpi IgM, evidentiati prin RIF
Metoda ELISA determina atat anticorpii IgM cat si IgG
IDR cu toxoplasmina evidentiaza starea de hipersensibilitate intarziata; reactia devine pozitiva la 3-4 saptamini de la infectie si se mentine astfel toata viata
Un test de culoare sau RIF cu titru peste 1/1000, un titru RIF-IgM peste 1/80 sau ELISA IgM peste1/256 semnifica o infectie dobindita recent
Diagnosticul infectiilor la gravide. Se efectueaza RIF-IgM sau IgM ELISA, care daca sunt pozitive indica o infectie acuta. In absenta acestora, se face RIF IgG, care daca este peste 1/1000 se repeta la 3 saptamani; daca ramine stabil, rezulta ca infectia s-a produs cu mai mult de 8 saptamani in urma si riscul pentru nou-nascut este mic. Se poate efectua si detectarea antigenelor toxoplasmei în lichidul amniotic

Cum se previne infectia?

Infectia se poate preveni prin evitarea contactului cu pisicile, evitarea contactului cu solul murdar, prepararea termica a carnii, spalarea miinilor dupa manipularea carnii, spalarea fructelor si legumelor. Este foarte importanta depistarea bolii la gravide, mai in stadiul de infectie acuta. In cazul infectiei acute in primele trei luni ale sarcinii se indica avort terapeutic, peste trei luni, tratament si profilaxie cu sulfamide si Spiramicina (21 de zile)

Tratamentul toxoplasmozei

Asocierea de Pirimetamina cu Sulfadiazina, in cura de 4-6 saptamini la adult doza de atac este de 100-200 mg Pirimetamina, în prima zi, iar la copil 2mg/kg, in primele 2-3 zile; doza de intretinere este de 1 mg/kg, maxim 25 mg/zi, administrate la 3-4 zile interval deoarece Pirimetamina poate provoca depresie medulara, se asociaza acid folic 6-10 mg/zi sulfadiazina se administreaza in doza de 50-75 mg/kg/zi, in 4 doze. Trebuie asigurata o diureza buna pentru prevenirea accidentelor renale avand in vedere efectele adverse posibil grave, tratamentul este recomandabil a fi efectuat sub control strict medical

preluat de pe http://www.nou-nascuti.ro/
[ ... ]

luni, 18 ianuarie 2010

Infertilitatea - un simptom al vietii pe fuga




Infertilitatea psihologica este starea de incapacitate a unei femei de a avea, de a pastra o sarcina , de a avea o legatura cu un copil atunci cand din punct de vedere medical nu exista o logica sau aceasta logica este sumara.

Pentru a vorbi despre acest simptom, trebuie sa plecam de la o incapacitate a medicinii de a identifica o cauza care sa o faca tratabila, sa o explice si sa o trateze. Cu alte cuvinte, atunci cand vorbim despre o infertilitate este necesara si o anumita neputinta in a explica acest fenomen din punct de vedere al realitatii corpului.

Experienta clinica a cazurilor de infertilitate pare sa argumenteze ideea de fuga – aici fuga este vazuta ca o incapacitate de a ramane intr-un anumit loc, de a se mentine intr-o relatie data. Sarcina este capacitatea femeii de a tine, de a pastra, de a sta cu un copil, cu o stare. "A tine (copilul)" este starea care pare sa descrie situatia femeii insarcinate.

Putem oare sa consideram ca impactul inconstientului este suficient de mare pentru a justifica infertilitatea? Putem considera ca exista coordonate care sa situeze in sfera psihologicului, a inconstientului aceasta situatie. Formula utilizata de medici – cauze necunoscute sau putin exprimate pare sa ne conduca cu usurinta la aceasta ipoteza. Daca nu putem explica prin realitate, atunci putem explica prin inconstient. Este o situatie frecventa care se intalneste in oricare situatie data.

Starea de infertilitate ca stare de incapacitate de "tinere" se raporteaza la afecte, la propriile ganduri, la propriile trairi. De asemenea, infertilitatea se raporteaza la relatia cu barbatul care este investit cu capacitatea de infertilizare. Un barbat investit cu aceasta capacitate este o componenta importanta. Aceasta investire este una psihologica si nu una reala. Copilul, sarcina exista, in plan fantasmatic, inaintea existentelor lor reale. Aceasta investire fantasmatica a barbatului si existenta copilului fantasmat sunt componente importante in situatia de infertilitate. In absenta acestor doua trasaturi psihologice, nu se poate realiza o sarcina. Este ca si cum mama nu poate sa fie interior mama. Putem vorbi, oare, de o parentalitate moarta in aceste cazuri?

Cu siguranta, capacitatea de a fi parinte este un atribut al inconstientului. Legatura inconstienta care duce la aparitia unui copil si la permanenta continuare a unei familii, a unui nume, a unei situatii merita atentia psihoterapiei. A tine un copil, un penis, un spermatozoid tine de investirea inconstienta a copilului, a penisului, a spermatozoidului. Tinerea se face in cadrul unei legaturi cu o alta persoana. Implicit, investirile au loc in aceasta legatura cu celalalt. Tinerea se refera la o persoana si la un altul si are doua campuri – unul simbolic – o persoana care induce simbolic tinerea, iar acest rol este de multe ori jucat de un medic sau de un psihoterapeut, si de un act sexual real. Aceste lucruri nu exclud capacitatea persoanei de a ramane insarcinata.

In acest context, vorbim despre necesitatea analizei legaturii si investirii. Tratarea infertilitatii devine un tratament al legaturii si investirii. Prin tratarea legaturii este vorba despre ceea ce reprezinta sotul, parintii, a legaturilor actuale si a celor trecute. Iar prin tratarea investirii ma refer la feminin si masculin, la sexualitate si maternitate.

Iar daca insotim aceste lucruri cu un tratament medical, succesul fertilitatii poate sa apara. De multe ori in situatia aceasta de infertilitate, vorbim despre detasarea problemei de continut. Este ca si cum nu mai conteaza copilul, ci infertilitatea. Devine o lupta in sine prin care se contureaza, o asezare a prioritatilor unei familii, unei femei.

Implicarea psihologicului in situatiile de infertilitate este majora. Tratarea egala si concomitenta a corpului si a psihicului consider ca este solutia in aceasta situatie. In cazul terapiei de cuplu, ea se apropie de final atunci cand apare o sarcina. Acolo este exclusiv psihologicul, aici este mai complex iar senzatia de amestec a corpului cu psihicul este importanta pentru cele aflate in aceasta situatie.


Psihoterapeut Claudiu Ganciu

cpap.claudiu@gmail.com

preluat de pe http://www.feminis.ro/
[ ... ]